Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Publicerad: 21 januari 2016, 11:14

Foto: Colourbox.

Stampen-ägda V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset. Det är några av de som vill ta över ägandet av Sörmlands Grafiska, enligt Dagens Arbete.


Ämnen i artikeln:

V-TABKonkursSörmlands GrafiskaStampenTryckerimomsen

Strax innan jul meddelande Högsta Domstolen sitt beslut i tvisten om tryckerimomsen, vilket innebar att tryckerierna är skyldiga att betala tillbaka pengar till sina kunder. Strax efter att nyårsklockorna slutat ringa begärdes Sörmlands Grafiska (och sedermera Sörmlands Printing) i konkurs av ägarna. Dessförinnan hade de inte betalat ut en krona till de fordringsägare som eftertaxerats av Skatteverket, och nu vill ha tillbaka sina pengar.

Dagens Arbete skriver nu att fyra bolag har härt av sig med intresse för att ta över konkursboet och driva verksamheten vidare. Dessa är V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset. Den fjärde intressenten bedriver enligt Dagens Arbetets uppgift inte någon tryckeriverksamhet i dagsläget.

Tidsfristen för att lämna anbud på Sörmlands Grafiska går ut i morgon fredag. Målsättningen är att en ny ägare ska tillträda i februari.

FAKTA/Tryckerimomsen
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. HD:s dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna. Totalt rör det sig om cirka 3,3 miljarder kronor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.