Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan vinna Guldkrattan

Publicerad: 1 november 2012, 10:11

Nu kan Guldkrattekommittén avslöja vilka som har chansen att vinna Resumés prestigefyllda journalistpris. Guldkrattan delas ut den 22 november – samma dag som Stora Journalistpriset. Rösta på din favorit!


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Guldspadar och Stora Journalistpris i all ära – det är Guldkrattan som alla snackar om. Priset instiftades av tidningen Resumé 2004 för att premiera journalister som sätter den goda storyn - och läsarna, tittarna eller lyssnarna - främst. Det är ett sätt att uppmärksamma mediernas slitvargar som gärna berättar en historia och gör det med glimten i ögat.

Det är nu nionde gången som Guldkrattan delas ut.   Förutom den stora äran och en Guldkratta får vinnaren ett skattebefriat stipendium på 7 500 kronor i tjugolappar. Det är tio procent av den summa man får (innan höjningen till 100 000) när man vinner familjen Bonniers Stora journalistpris.

Guldkrattan delas ut samma dag som Stora journalistpriset - den 22 november på Resumés redaktion.

Här är de nominerade 2012:

Anders Öhlund, SVT Norrlandsreporter
Ständigt nominerad, ständigt på resande fot, ständigt där. Kan Norrland utan och innan på sina fem fingrar och fyra vinterdäck. Levererar alltid. Han gör jobbet.  

Karin Henriksson, SvD USA-korre
Egentligen den genuine lokalreporter som har ett gigantiskt bevakningsområde. Journalistiskt lika bred som amerikanska kontinenten. Enormt produktiv utan att det går ut över kvalitén.

Leif Oldenburg, Metro
Veteran som vet att hitta stora nyheter i det lilla och kan göra stora saker begripliga i det lilla. Allroundreporter som inte är främmande för något område.  

Johanna Melén, SR Moskvakorre
Slet hårt som Aftonbladets live-reporter länge. Sliter nu ännu hårdare som Sveriges radios Moskvakorre. Gör världen mellan Europa och Asien begriplig. Stark radioröst.  

Niklas Källner, flygande reporter Skavlan
Reportern som gett tystnaden och lyssnandet ett ansikte. Beredd på vilka uppdrag som helst. Med stort mått av humor och självdistans tacklar han även allvarliga frågor.  

Johan Eslander, Expressen
Värdig arvtagare till både Hedlund och Schönstedt. Kan göra allt från tunga dokument till att skriva om Siv Britt som har 2 000 tomtar hemma. Genuin kvällstidningsreporter.  

Carole Tärnudd, Sundsvalls Tidning
Får i samspel med rubriksättarna till just de oemotståndliga lokalnyheterna som man bara måste läsa: "MC-förare tappade plånbok", "Okänd tog ut pengar i London", "Arga Gaisare krossade stolar" eller "Grodor och grisar bakom glas".  

Jonas Fröberg, SvD Näringsliv
Ena dagen en bils hästkrafter och prestanda. Andra dagen bilindustrins framtidsutsikter. Stil- och formsäker oavsett om det handlar om tändstift eller makroekonomi.  

Tidigare vinnare:
2004 Tommy Schönstedt Expressen
2005 Svante Lidén Aftonbladet
2006 David Baas Metro (nu Expressen)
2007 Göran Åhgren SVT
2008 Ingvar Hedlund Expressen
2009 Elisabet Höglund TV4
2010 Kerstin Holm SVT
2011 Lennart Modig TV4  

Ur stiftardokumentet:
"Guldkrattan delas ut till den fältreporter som under året bäst har lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Samtliga nominerade skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om.  Utan att vi riktigt begriper varför."

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.