Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan vinna Guldkrattan

Publicerad: 1 november 2011, 11:28

Här är alla de nominerade. Övre raden från vänster: Lena Nyberg, Anders Öhlund, Mathias Ståhle, Lars Yngve och Ragna Fahlander. Nedre raden från vänster: Anette Holmqvist, Lennart Modig, Lacke Karlberg, Bernt Hermele och Karn-Johan Karlsson. Foto: Borås T

I dag avslöjas vilka som är nominerade till Stora journalistpriset. Men vem bryr sig? Det är Årets Guldkratta alla snackar om. I dag offentliggör Guldkrattekommittén årets nomineringar.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Guldkrattan instiftades av tidningen Resumé 2004 för att premiera  journalister som sätter den goda storyn - och läsarna, tittarna eller  lyssnarna - främst. Det är ett sätt att uppmärksamma mediernas  slitvargar som gärna berättar en historia och gör det med glimten i  ögat.
Det är nu åttonde gången Guldkrattan delas ut.

Förutom den stora äran och en Guldkratta får vinnaren ett skattebefriat  stipendium på 7 500 kronor i tjugolappar (tio procent av den summa man  får när man vinner familjen Bonniers Stora journalistpris.)

Guldkrattan delas ut samma dag som Stora journalistpriset - den 24 november.

Här är de nominerade 2011:

Ragna Fahlander, Dalarnas Tidningar: "Allroundreporter som kan täcka allt från tunga kommunala beslut till andräkning i Falun".

Bernt Hermele, vikarie SVT och lite allt möjligt annat: "Sveriges ende riktige boulevardjournalist".

Anette Holmqvist, Aftonbladet: "Gedigen nyhetsreporter som fick  sitt publika genombrott med Juholtaffären, en nyhet som till och med  Expressens chefredaktör Thomas Mattsson beskrivit som årets stora  avslöjande".

Lacke Karlberg, Ny teknik: "Mästerlig fältreporter som inte ens  förstår innebörden i ordet prestige. Inte knäck är för litet, för  ointressant, för tråkigt".

Karl-Johan Karlsson, politisk reporter Expressen: "En reporter som ständigt går sin egen väg, skapar stora snackisar och ofta gör det oväntade".

Lennart Modig, TV 4: "Alltid i de bisarra händelsernas centrum,  berättar historier på ett lättsamt sätt och tar inte sig själv på för  stort allvar".

Lena Nyberg, ansvarig redaktionell teknik på Borås Tidning: "Gör  så att andra kan ägna sig åt bra innehåll i stället för tekniktrassel.  Har gjort mer för att höja den journalistiska kvalitén i västra Sverige  än någon annan nu levande person".

Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren: "Gör stort som smått, men  brinner för grävet. Backar inte inför att konfrontera pampar, kryptiska  dokument eller svårbearbetade källor".   

Lars Yngve, chefredaktör, tidningsbud med mera Nya Upplaga Skåne:  "Har trotsat den journalistiska tyngdlagen ända sedan starten i maj  2006 av Nya Upplagan".

Anders Öhlund, SVT:s Norrlandsreporter, Umeå: "En leveransmaskin som trampat på i djupsnö och i många, många år".

Lacke Karlberg, Lennart Modig och Anders Öhlund har varit nominerade tidigare.

Tidigare vinnare:
2004 Tommy Schönstedt Expressen
2005 Svante Lidén Aftonbladet
2006 David Baas Metro
2007 Göran Åhgren SVT
2008 Ingvar Hedlund Expressen
2009 Elisabet Höglund TV4
2010 Kerstin Holm SVT

Ur stiftardokumentet: "Guldkrattan delas ut till den fältreporter som  under året bäst har lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den  svenska folksjälen.  Samtliga nominerade skriver artiklarna eller gör  inslagen som alla älskar att tala om.  
Utan att vi riktigt begriper varför."

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.