Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”De överreagerar och är överbeskyddande”

Publicerad: 28 januari 2015, 13:04

Rolf Fredriksson.

Foto: SVT.

På minnesdagen av Förintelsen frågade reportern Rolf Fredriksson om kungasläktens koppling till nazismen. "Smaklöst", har flera sagt. Nu försvarar SVT-reportern frågan. – Jag tycker att de som kritiserar överreagerar och är överbeskyddande för kronprinsessan. Hon kan svara för sig, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderAktuelltSVTKronprinsessan Victoria

Det var i går, på Förintelsens minnesdag, som Rolf Fredriksson intervjuade kronprinsessan Victoria, vilket Resumé rapporterat om tidigare i dag. Han frågade:

– Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien? Det finns ju släktingar längre tillbaka som var anhängare av nazisterna.

Nu förklarar han tankarna bakom:

– Vi förde en diskussion på morgonen på redaktionen, men jag hade också tänkt tanken att fråga själv. Vi kom gemensamt fram till att om det skulle passa under intervjun skulle vi ställa frågan. Annars trodde vi att det är många som sitter hemma och undrar varför vi inte frågar om det eftersom det är relevant, säger Rolf Fredriksson.

Men folk har reagerat på att det var situationen var opassande – att på minnesdagen ställa den här frågan. Kan du förstå de synpunkterna?
– Jag tycker att frågan var mycket hövligt ställd – den var nyanserad, inte svart eller vit. Jag tycker att de som kritiserar överreagerar och är överbeskyddande för kronprinsessan. Hon kan svara för sig.

Han säger att många uppfattat frågan som en anklagelse, men säger att han har mer respekt för kronprinsessan Victoria än så.

– Eftersom det var en minnesdag tycker jag att det är relevant att fråga hur man hanterar vår historia. Man kan naturligtvis diskutera om jag borde ställt någon följdfråga – men kände att det var dags att gå vidare till de överlevande, eftersom kronprinsessan själv också bett om det.

Jag pratade tidigare i dag med Göran Greider som hyllade frågan – men tyckte att det hade varit lämpligare att ställa den i ett eget inslag, så diskussionen kunde fördjupas. Vad säger du om det?
– Det kan jag önska mig. Det hade varit bättre och lämpligare också för att kronprinsessan skulle få möjligheten att utveckla sin tankegång.

Se inslaget här:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.