Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De stängs av

Publicerad: 15 september 2010, 15:31

Mikael Tornving och radioprofilen Ametist Azordegan stängs av fram till valet efter deras medverkan i filmen ”Osvenskt”. – Med tanke på SR:s policy och regler är de rätt av dem att stänga av mig. Men ur ett medmänskligt och demokratiskt perspektiv tycker jag att det var rätt av mig att ställa upp i filmen, säger Ametist Azordegan, programledare på SR Metropol.


Ämnen i artikeln:

Val 2010SVTSverigedemokraternaSveriges Radio

Mikael Tornving och Ametist Azordegan.

Igår visade Resume.se upp filmen ”Osvenskt” som några elever från Berghs har gjort. Den ingår i projektet ”Typiskt svensk” och medverkar gör flera kända ansikten, bland annat Soran Ismail och Mikael Tornving.

Ametist Azordegan, som är programledare för "Metropol morgon" och sitt egna program ”En kärleksattack på svensk hiphop”, får inte medverka i etern förrän efter valet. Skälet är att hon har brutit mot Sveriges Radios policy, som innebär att medarbetarna inte offentligt får redovisa sina politiska ståndpunkter inför valet.

– Vi hade ett samtal igår och då beslutade vi att inte använda henne i radion fram till valet, säger Kjell Anderstedt, kanalchef på Radio Stockholm.

Kände hon till era regler kring det här?

– Ja, hon kände till reglerna men hon hade inte uppfattat att budskapet i den här filmen gick emot dem, säger han.

Ametist Azordegan förklarar:

– Jag trodde att jag hade bättre koll på reglerna. Ingenstans i filmen nämns ett parti. Granskningsnämnden har slagit fast att vi får kalla Sverigdemokraterna för ”främlingsfientliga". Men nu kan jag reglerna och vet vad som gäller, säger hon.

– Jag står fortfarande för innehållet i filmen, men sånt här är svårt. Jag vill vara en del av public service och vara opartisk. Samtidigt vet jag att jag når ut till många ”icke-röstande” i mitt program. Anledning till att jag ställde upp var att jag vill göra en insats och stödja demokratin. Att få folk att gå och rösta, helt enkelt, säger Ametist Azordegan.

Hon hävdar dock att hon står bakom SR:s beslut att inte låta henne sända radio förrän nästa vecka. Enligt kanalchefen Kjell Anderstedt är det inte tal om att det blir ytterliga konsekvenser.

– Hon är en ganskan oerfaren programledare och gjorde en missbedömning. Hon har insett att hon gjorde fel och det är det viktigaste, säger han.

Eva Landahl, som är ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, förklarar varför komikern Mikael Tornving som medverkar i Elfte timmen, inte längre är aktuell för programmet.

– Elfte timmen är definierat som ett valprogram. De är informerade om att de inte får ta ställning åt något håll. Det blir märkligt om en av bärande karaktärerna har gått ut och tagit ställning mot ett parti som ställer upp i ett demokratiskt val.

– De har varit införstådda med det här. Det har nog bara blivit en miss. Jag tycker det är jättetråkigt, säger hon till Resume.se.

Soran Ismail, som också medverkar i Elfte timmen och filmen "Osvenskt", kommer däremot inte drabbas eftersom han redan hade avslutat sin medverkan i programmet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.