Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"De vill knappt ta i invandrare med tång"

Publicerad: 22 november 2011, 14:36

Ehsan Fadakar

Foto: Emanuel Videla

Nyheter24 vill väcka frågan om personer med invandrarbakgrund på ledarplats i svenska medier. I ett inlägg på den egna sajten riktar chefredaktören Ehsan Fadakar skarp kritik mot etablerade svenska tidningar.


I dag publicerades det första inlägget på Nyheter24:s sajt, där chefredaktören Ehsan Fadakar frågar sig varför det är så få personer med invandrarbakgrund på de stora tidningarna som står för opinionsmaterial.

"Nu ses flyktingar som en belastning för samhället. De har inget att  komma med. Ingen utbildning. Inga visioner. Och inga historier. Det är  vad Sveriges största tidningar visar när de knappt vill ta i en  invandrare med tång. Desto mindre låta dem visa sin bild av Sverige.  Invandrare ska ses från distans, aldrig inifrån. Det skapar också en  sorts vi-och-dem-samhälle, ett samhälle SD redan gjort sig mästare på", skriver han bland annat.

Sajten kommer att arbeta med frågorna en tid framöver.

Varför startar ni den här satsningen?
– Frågan är snarare varför unga, relativt nya Nyheter24 måste dra igång diskussionen kring ämnet. Vi har ett riksdagsparti som i stort sett ser invandrare och flyktingar som utgifter och brottslingar, som växer varje dag som går. De andra tidningarna verkar ha glömt bort september 2010, när alla gillade olika. Nu har SD blivit ett parti som alla andra, och det är invandrare och flyktingar som ses som ett problem.

Ser du någon risk med den här typen av material?
– Jag ser inte det som en risk. Snarare som en möjlighet att starta förändringen. Enda risken jag ser här är att ingen skulle bry sig, säga något om att det är "olyckligt att det är så" och fortsätta behandla invandrare med vi-och-dem-mentaliteten som det är just nu.

Hur tycker du att fördelningen ser ut på Nyheter24?
– Ganska bra jämfört med våra konkurrenter skulle jag säga. Själv är jag svensk med invandrarbakgrund och chefredaktör för Nyheter24, jag driver på förändringen uppifrån.

Vad bör mediehusen som du riktar kritik mot göra, menar du?
– De måste nog först och främst börja med att vara ärliga mot sig själva. Antingen gillar de olika, mångfald, mångkulturalism och då väljer att faktiskt släppa in de som bidrar med detta, som kan visa en annan bild av Sverige, av invandrare, flyktingar och omvärlden. Eller så borde de sluta hyckla och hålla på med kampanjer som Vi gillar olika när de så uppenbart inte menar det.

Vad räknar ni med för reaktioner?
– Drömmen är att få till en debatt som faktiskt leder till förändring där fler invandrare får uttrycka sig. Jag kommer säkert få en hel del skit för att jag petat på så ömma punkter, men så länge det leder till att andra chefredaktörer får upp ögonen för detta, anställer en invandrare eller två så tar jag mer än gärna det.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.