Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Debattör stoppad av SVT – nu ger de sin förklaring

Publicerad: 22 maj 2018, 11:19

Foto: Pressbild/skärmdump

America Vera-Zavala medverkan som debattör i Aktuellt stoppades i sista stund av SVT. Nu förklarar ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, Charlotta Friborg, varför beslutet togs.


Ämnen i artikeln:

AktuelltSVT

America Vera-Zavala skulle ha debatterat mot Johan Norberg under ett nytt segment i Aktuellt, som handlar om ideologier i valrörelsen – men hennes medverkan stoppades i sista stund. I ett uppmärksammat facebookinlägg riktar hon hård kritik mot SVTs agerande och anser att kanalen tystat hennes röst.

America Vera-Zavala skrev bland annat i inlägget:
Utgångspunkten var ett nytt SVT-koncept om att alla partiledare ska prata i femton minuter om ideologier och visioner. Vi skulle kommentera programmet men en fråga var också: Hur mår ideologierna i valrörelsen? Mitt svar är: Ideologierna mår utmärkt, det är en mer ideologisk valrörelse än på många år, rasismen som ideologi är väldigt tongivande. När jag säger detta i försnacket med programledaren hör jag hur hon blir nervös, säger att hon känner att det är för stor sak, och ber om att få ringa upp om en stund".

Nu svarar Charlotta Friberg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, varför beslutet att ta bort America Vera-Zavala som debattör gjordes.
– I försnacket blev det tydligt att hon ville ha en annan typ av samtal än det som vi planerade. Vi ville diskutera dels själva programformatet "Tal till nationen" och dels om det är så att partiernas ideologier är för osynliga i politiken idag, medan vi hörde att America Vera-Zavala ville tala om hur partierna förhåller sig till en rasistisk ideologi i den här valrörelsen. Det var inte den vinkel vi förberett, och därför bestämde vi oss för att istället boka in Lisa Pelling på tankesmedjan Arena Idé som motdebattör till Johan Norberg, säger hon till Resumé.

Charlotta Friberg säger också att det inte är ovanligt att man avbokar inplanerade gäster, eftersom det händer att man ändrar i upplägget. Hon beskriver det som vanligt redaktionellt arbete, men att det samtidigt går att vara ännu tydligare när de bokar in gäster och försnackar i Aktuellt. Över tid är programmets mål att ge en bredd av olika perspektiv och åsikter utrymme i programmet.

America Vera-Zavala påstår att rasismens ideologi just nu är väldigt tongivande i valrörelsen. Är det ett för kontroversiellt uttalande för er?
– Absolut inte, det är ett intressant spår som vi kanske får möjlighet att fördjupa i ett annat program med en diskussion på det temat. Vi har ofta lyft frågor om rasism och främlingsfientlighet i Aktuellt. Och så sent som i förra veckan hade vi ett reportage av vår reporter Pontus Mattsson om hur retoriken kring bland annat frågan om migration har förskjutits, säger hon och fortsätter:

Har ni varit i kontakt med henne efter det här?
– Redaktionen kommer att skriva ett svar som bemöter kritiken hon framfört på sin Facebook.

SVT har tidigare fått kritik för att inte låta båda sidor höras. Bland annat skriver Kjell Häglund på TVDags i ett debattinlägg om beslutet att avboka America Vera-Zavala:
"Detta är förstås helt i linje med det vi tog upp i den här texten nyligen, om hur SVT i praktiken inte alls är »vänstervridet«, som debattörer på högersidan älskar att anföra, utan i praktiken gått så vilse med den förlegade version av journalistisk opartiskhet som går ut på att »båda sidor måste höras«, oavsett vilka dessa sidor är, att man fällts i Granskningsnämnden för Radio och TV. Skräckexmpel genom åren har varit vetenskap på en sidan och anti-vetenskap på den andra."

America Vera-Zavalas facebookinlägg går att läsa i sin helhet nedan:

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

AktuelltSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.