Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Den deformerar oss som människor"

Publicerad: 11 januari 2011, 09:59

Medieprofilen Elisabet Höglund varnar för utvecklingen där människor allt mer prioriterar de sociala mediernas pseudovärld i stället för verkligheten. – Detta är i mångt och mycket en förfärande utveckling. Jag tror nämligen, att den kommer att deformera oss som människor, skriver hon i en krönika i Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

TwitterElisabet HöglundFacebook

MH

Magnus Helander


Elisabet Höglund. Foto: TV4.

Elisabet Höglund understryker att hon själv har ett Facebook-konto och att sociala medier visst har sina förtjänster, men hon ser illavarslande tendenser i den snabba utvecklingen där kommunikationsformer som e-post och sms redan anses gammalmodiga och där sociala medier står för framtiden.

Elisabet Höglund menar att den mänskliga kontakten bortprioriteras.

”Vi ägnar timmar, kanske dagar och nätter åt att blogga, twittra, leta nya vänner på Facebook, skicka meddelanden, chatta och göra statusuppdateringar för att bara nämna några av de virtuella handlingsalternativ som står till buds. Vi sitter där med blicken djupt inborrad i dataskärmen och blir alltmer världsfrånvända. Samtidigt gör vi allt för att förbli ”sedda”. Desperat vägrar vi att bli bortglömda”, skriver hon.

Enligt Elisabet Höglund virvlar många in i en pseudovärld som uppfattas som viktigare än den verklighet som omger oss. Hon tror fortfarande på de riktiga vännerna och de intima samtalen.

”Samtidigt som vi avskärmar oss från vår omgivning genom att ägna all uppmärksamhet åt det som händer på skärmen, letar vi hysteriskt och utskillningslöst efter nya kontakter, men inte i den fysiska verkligheten utan i cybervärlden. Det är en obegriplig – och tragisk – paradox”, skriver hon och fortsätter:

”Detta är i mångt och mycket en förfärande utveckling. Jag tror nämligen, att den kommer att deformera oss som människor. Vi blir till slut så upptagna av våra konstgjorda liv i cybervärlden att vi snart inte bryr vi oss om ”riktiga” människor längre. Vi söker inte livs levande kompisar och vänner att umgås med. Vi förlorar till slut vår förmåga att prata med varandra ”på riktigt”. Vi talar nästan inte med varandra i telefon längre. ”

Resume.se har sökt Elisabet Höglund för ytterligare kommentarer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev