Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Den officiella Public Service-utredningen släppt

Publicerad: 19 juni 2018, 08:58

Hanna Stjärne, vd SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

Hanna Stjärne, vd SVT, tycker utredningen lyfter Public Service viktiga betydelse i ett digitaliserat medieklimat, men ser också oroligt på den förhandsprövning som tas upp.


Den 2 maj skrev Jan Scherman i Resumé om Public Service-kommitténs tuffa förslag i den utredning som idag offentliggjorts. Där listade han flera punkter som går i linje med den slutgiltiga rapporten.

Bland annat ska SVT fokusera på sin kärnkompetens inom ljud och bild. SVT har tidigare fått kritik av flera tidningskoncerner för att satsa för mycket på att skriva fristående artiklar, vilket slagit hårt mot de lokala tidningarna. På samma sätt ska SR fokusera på radio.

"För att möta fallande förtroendesiffror och ökande konkurrens om medieanvändarnas tid är det särskilt viktigt att bolagen lyckas med sitt uppdrag att spegla hela landet och den variation som finns i befolkningen", står att läsa i rapporten.

Medielandskapet har förändrats de senaste åren på grund av digitaliseringen och globaliseringen. Svenska medieanvändare kan idag tillhandahålla ett helt annat utbud än tidigare, vilket medför att konkurrensen mellan svenska– och internationella mediebolag ökat.

Sociala medier utgör idag en stor del av svenskarnas mediekonsumtion och utvecklingen innebär flera utmaningar för Public Service-bolagen, då de måste möta efterfrågan genom att exempelvis utöka sin onlineverksamhet och erbjuda attraktiva sändningsrättigheter. Det innebär flera tekniska och kostnadsmässiga utmaningar.

Hanna Stjärne, vd på SVT, har tagit del av utredningen och tycker utredningen lyfter public service viktiga betydelse i ett digitaliserat medieklimat.

"Jag är glad att utredarna konstaterar att public service är en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla i Sverige", skriver Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Hon är dock orolig för den förhandsprövning av nya tjänster som tas upp i utredningen.

"Den del som gör mig mest bekymrad och som jag vill lyfta fram redan nu är förslaget om ett statligt inflytande över public services utveckling genom förhandsprövningen. Det är tid för politiken att tydligt visa om de vill ha ett oberoende public service för kommande generationer. Sändningstillståndets första stycke slår fast att verksamheten ska bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som ekonomiska intressen och här går man i motsatt riktning. Man borde i förslaget bättre ha skyddat rätten för alla i Sverige att ha ett så bra och oberoende public service som möjligt", skriver hon.

Medieakademins förtroendebarometer visar att SVT och SR toppar i förtroende bland medieföretagen med 65 respektive 58 procent. Samtidigt har förtroendesiffrorna sjunkit rejält de senaste åren. I början av 2010-talet så låg samma siffra på 75 respektive 80 procent.

Den senaste SOM-undersökningen visar också att vänsterväljare har högre förtroende för public service än högerväljare.

Hela utredningen går att läsa här.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.