Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Deras klipp har setts av miljoner efter terrordåden

Publicerad: 18 November 2015, 15:10

Bild ur klippet.

Youtube-gruppen STHLM Pandas klipp med en muslimsk man som ber om tillit har fått stor spridning efter attackerna i Paris. Nu berättar de om uppståndelsen. – Detta visar att terrorn inte biter på kärleken och omtanken, säger Konrad Ydhage.


Ämnen i artikeln:

ParisFacebookYoutubeTerrordåd

STHLM Panda består av Olle Öberg, Frida Eriksson och Konrad Ydhage. I deras videos genomför de bland annat sociala exmepriment och skojar med förbipassarande människor.

I ett klipp från mars i år placerade de en man med förbundna ögon mitt på Drottninggatan i Stockholm. Bredvid honom står en skylt med budskapet:

Jag är muslim
Inte samma sak som terrorist
Litar du på mig?
Jag litar på dig!

En efter en kommer människor fram och ger honom en kram.

Efter terrordåden i Paris har filmen fått nytt liv. På Facebook har den i skrivande stund över fyra miljoner visningar och på Youtube har den nästan 1,3 miljoner startade strömmar. Nu berättar Konrad Ydhage att de fick idén efter att ha sett ett liknande klipp på nätet.
– Vi fick idén då vi såg en flicka som är aboriginer i Australien som gjorde samma experiment. Kort senare dök samma experiment upp med en muslimsk kille i Canada. Vi älskade konceptet och dess betydelse så vi tänkte att vi skulle föra vidare budskapet och göra samma test i Sverige, säger han.

Vad är det ni vill visa med den?
– Folk är oftast snabba med att generalisera och dra folk över samma kant. Hoppas att krossa folks fördomar och ignoransen är tanken med detta experiment.

Hur gick det till när ni spelade in den?
– Vi stod på Drottninggatan i 2-3 timmar medans vår vän Ashkan stod med sina armar öppna och visade tillit till folket på gatan. Man kunde inte annat än le när kramarna började regna in.

Vad säger ni om spridningen som filmen fått efter det terrordåden?
– Det är helt fantastiskt att vi fått den spridningen vi fått, detta visar att terrorn inte biter på kärleken och omtanken vi fått av folk i klippet och de fina kommentarerna som strömmar in på Facebook och vår mail.

Hur stort är intresset kring er just nu?
– Vi har fått extremt mycket kärleksfulla meddelande till oss som fyllt våra inboxar. Mycket media som hört av sig, från hela landet och lite nordiska länder. Eventuellt dyker vi upp i Nyhetsmorgon och berättar om det vi gör.

Kommer ni att följa upp filmen på något sätt?
– Vi har eventuellt tänkt utveckla idén och testa andra budskap, mer kan jag inte säga.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.