Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är dags att uppfostra förlagen igen”

Publicerad: 13 maj 2014, 12:35

Fotografernas arbetsvillkor har blivit svårare, enligt Svenska Fotografers Förbund.

Foto: Colorbox.

I en debattartikel som publicerades på Resumé i går beskrev yrkesfotografen Josefin Mirsch svårheten i hanka sig fram som frilansfotograf. – Det är dags att uppfostra förlagen igen, det är vår uppgift, säger Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund.


Ämnen i artikeln:

Svenska Fotografers FörbundLinda Öhrn Lernström

Josefin Mirsch skrev bland annat att hon haft avtal som innehållit gratistimmar och att hon fått koka kaffe och frilägga bilder istället för att fota på riktigt.  

"Jag är en fighter, men snart måste jag ge upp, så många gånger som jag legat på golvet och gråtit för att jag inte kommer kunna betala min hyra. (...) HUR tänker ni när ni vill ha bilder för 1 000kr styck med fri användning för alltid eller ett tidningsomslag för 3 000-4 000 kr?"  

Förutom att vara ordförande i Svenska Fotografers Förbund är också Anki Almqvist själv frilansfotograf i eget bolag. Hon håller med om att tiderna för fotografer förändrats.  

– Det är en hård bransch. Vi har sämre betalt nuförtiden. Förlagen går på knäna, bland annat eftersom alla annonsörer försvinner. Förr när jag började jobba, höll man ihop och kämpade tillsammans mot regelvidriga avtal. I dag är många rädda för att ställa krav, det är dags att agera, säger hon.

Vecko-Revyn är ett av de svenska magasin som regelbundet använder sig av frilansfotografer.  

– Vi har en sidbudget vi jobbar efter, men ingen gör gratisjobb för oss. Vi tar inte in unga oerfarna för att systematiskt pressa ned priserna. För oss är det viktigt att hålla en bra kvalitet och då går det inte att pressa ner priserna för mycket, säger Linda Öhrn Lernström, chefredaktör på Vecko-Revyn.  

Däremot tycker hon att man som ung fotograf får räkna med att slita i några år, eftersom det krävs för att få in en fot i branschen.  

– Det är svårt att gå en utbildning och sen tro att du kan casha in stora summor, det krävs år av erfarenhet. Att pressa sina priser när man är oerfaren för att få in en fot tycker jag inte är fel, men företag får ju inte sätta detta i system. Och någonstans måste man ju också våga sätta ner foten och kunna kräva mer betalt, säger hon.  

Anki Almqvist tycker att man ska följa rekommendationen för priser som Svenska Fotografers Förbund ger ut, något Linda Öhrn Lernström menar att Vecko-Revyn gör.  

– Sedan får man vara beredd att förhandla, men något man aldrig ska avtala bort är sin upphovsrätt, eller att jobba gratis. Då har man gjort ett riktigt bottennapp, säger Anki Almqvist.  

Men förlagen vill få till så billiga priser som möjligt, så det gäller att säga ifrån, enligt Anki Almqvist.  

– De vill helst ha bilderna gratis. Det är dags att uppfostra förlagen igen, det är vår uppgift, säger hon.  

Ordförande för Svenska Fotografers Förbund säger att det är dags att uppfostra förlagen igen. Vad säger ni om det?
– Man har också möjlighet att tacka nej till ett uppdrag. Det har blivit färre jobb i branschen och många tvingas spara, därför är det inte heller konstigt att fotografernas löner i vissa fall pressas ner, liksom många andras. Jag upplever inte att fotografkåren har det svårare än andra, säger Linda Öhrn Lernström.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.