Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är en blandning av sorg och mobilisering”

Publicerad: 8 januari 2015, 13:40

BETC, med Filip Nilsson, manifesterade sin sorg i dag.

Foto: Montage/Andreas Elgstrand.

Det råder chock och förstämning på Paris-byrån BETC efter gårdagens terrorattentat mot Charlie Hebdo. Svenske cd:n Filip Nilsson beskriver samtidigt hur de traumatiska händelserna har lett till en mobilisering. – Jag är övertygad om att det här kommer att få en enorm effekt, säger han


Ämnen i artikeln:

BETCFilip NilssonCharlie Hebdo

I bakgrunden hörs polisbilarnas sirener när de svischar förbi. Över telefon förklarar Filip Nilsson att det närmst råder undantagstillstånd i den franska huvudstaden. Barnen får inte lämna skolan på rasten, och många områden undviker man gärna att befinna sig i.

BETC – byrån han arbetar på – ligger i det tionde arrondissementet. I det elfte ligger Charlie Hebdos redaktion, som igår stormades av tre beväpnade terrorister.  
– Jag var på jobbet när det hände. Det ååminde om 11 september. Någon ser det föst och sen sprider det sig som en löpeld. Många på byrån bor i kvarteren där det skedde, säger han.

Hur snabbt förstod du vidden av det som skett?
– Det är skillnad när man är utlänning. För mig är det ett fruktansvärt terrorattentat, men jag har ingen egen relation till vad Charlie Hebdo står för i Frankrike Det är en kulturinstitution som de på jobbet har växt upp med, även om tidningen idag är väldigt liten.

Vid lunchtid i dag ställde samtliga 400 i personalen upp på gatan utanför byrån i den tysta minuten som rådde i hela landet. På en banderoll hade de skrivit budskapet "Nous sommes tous Charlie" (Vi är alla Charlie).   

Hur är stämningen på byrån?
– Det är en blandning av sorg och någon sorts mobilisering. Väldigt snabbt igår kom initiativet "Je suis Charlie" och det har fått otrolig spridning. Nu mobiliserar de för en stor marsch på söndag. Samtidigt är alla lite rädda. Man är inte jättesugen på att åka Metro idag, till exempel.   

Hur mycket går det här ut över jobbet?
– Alla jobbar på, men folk är så klart distraherade. Livet går vidare. Det är inte riktigt som i New York, där jag inbillar mig att hela staden påverkades när tornen föll. Själva händelsen igår var mer lokal.

Känner du själv någon rädsla?
– Nej, jag känner mig inte alls rädd, men man undviker de mest utsatta ställena. Det finns i bakhuvudet.

Hur kan attentatet komma att påverka kommunikationsbranschen?
– Det kommer att få en enorm effekt, men kanske inte just på reklambranschen. För media i allmänhet kommer det skapa en jättestor debatt kopplad till yttrandefrihet och mediernas ansvar. Den största risken med detta är självcensur. Att man undviker att ta i de här frågorna för att man personligen inte är beredd att ta konsekvenserna. Det kan jag förstå, men då har de lyckats i sitt uppsåt.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.