Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det är en historiskt märklig tid"

Publicerad: 10 februari 2009, 14:51

Bonniers vd Jonas Bonnier presenterade idag koncernens resultat för 2008. Koncernen växer marginellt samtidigt som vinsten krymper med en halv miljard.


Jonas Bonnier, vd Bonnier. Foto: Bonnier

Bokverksamheten minskade vinsten med 100 miljoner?
– Egentligen var 2008 det starkaste året någonsin, men 2007 kom den sista Harry Potter-boken ut i Tyskland. Det är förklaringen till minskningen, men nu satsar vi på vampyrer med Stephanie Meyer och de säljer också miljonupplagor i Tyskland.

Även magasinsverksamheten visar en minskad vinst. Är det verksamheten i USA som kostar pengar?
– Absolut. Jag tycker ändå att vi gör bra grejer och tar marknadsandelar, men marknaden är tuff. Vi klarar oss ändå relativt bra eftersom vi har nischtidningar. De breda tidskrifterna har det ännu tuffare.

Vad är förklaringen till att entertainment ökar sin vinst?
– Tv-kanalerna i både Sverige och Finland ökar intäkterna och vinsten. Dessutom har SF Bio gjort ett mycket bra resultat.

Dagspressen backar däremot och gör en förlust?
– Dagens Nyheter har stabiliserat upplagan och ökar månad för månad sedan i juni. Samtidigt är annonsmarknaden tuff. Platsannonseringen vek redan i maj.
– Expressen gör sitt näst bästa resultat någonsin. Då tog tidningen ändå en hel del utvecklingskostnader under året, så det kunde blivit det bästa.
– Sydsvenskan har tagit mycket kostnader under året. Koncernen är nästan 100 personer mindre och Skånemedia och Sydsvenskan har fusionerats. Men Sydsvenskans upplaga ökar. Det tycker jag är viktigt att poängtera när många talar om dagspressens död.

Vad gör du för prognos för 2009?
– Vi befinner oss i en historiskt märklig tid just nu. Jag har ingen riktigt bra karta för hur året kommer att se ut. Det vi försöker göra är att planera för kortare tidsperioder och samtidigt följa marknaden noga.
– Konsumentintäkterna har i år börjat starkare än vi trott samtidigt har annonsingången blivit precis lika låg som vi befarade.
– Men det är väldigt svårt att göra prognoser. Det är mycket psykologi som styr. Jag tror att mottagandet av Obamas räddningspaket kommer att spela stor roll även för oss i Sverige.

Har ni vidtagit några åtgärder?
– Våra företag drivs av starka individer. Jag utgår från att de är försiktiga och följer sina marknader noga. Samtidigt ska vi inte stoppa långsiktigt viktiga projekt. De besparingar vi gör ska inte skada verksamheten på lång sikt.

Många av näringslivets direktörer har nobbat sin bonus för 2008. Hur gör du?
– Just det är ingen stor fråga för 2008.

Du menar att det inte blir någon bonus?
– Kom tillbaka och fråga hur mycket pengar det blev för 2009. I år är min bonus inget stort problem.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.