Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är ingen grupp av public service-hatare som samlas”

Publicerad: 30 september 2015, 09:00

Public service-kommissionens ordförande Gunnar Strömblad

I dag presenterade mediejättarna ett initiativ för att granska public service-bolagen. Detta trots att en public service-utredning nyligen blev klar. Kommissionens ordförande Gunnar Strömblad tycker att debatten om public service behöver en vitalisering.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceGunnar StrömbladMedieutredningenSVTSveriges Radio

Public service-kommissionens ordförande Gunnar Strömblad, tidigare vd på Aftonbladet och Svenska Dagbladet och koncerndirektör på Schibsted, blev kontaktat av initiativtagarna för en månad sedan.

Nyligen blev Myndigheten för radio tv:s utredning klar. Var den otillräcklig?
– De behandlar bara en aspekt som är värt att ta vidare. Men vi kommer att titta på flera områden. Det sista ordet är inte sagt och public service-debatten behöver nyanseras. Jag tycker också det är märkligt att medieutredningen inte tar hänsyn till public service om man ser till hur mäktiga de är som aktör, säger Gunnar Strömblad till Resumé.

Är det nya marknadspåverkande faktorer som motiverar granskningen?
– Visst är det så. Den tekniska utvecklingen har skapat nya aktörer och utmaningar. Den har förflyttat publiken till nya kanaler och det handlar om dramatiska förändringar på marknaden. I det medielandskapet måste man diskutera vilken roll SVT och SR ska ha. Det behövs mer debatt om public service. I Storbritannien, Norge och Danmark är diskussionen mer livlig.

Efter 2019 väntar en ny tillståndsprövning för public service-bolagen. Gunnar Strömblad understryker betydelsen av att nya perspektiv och fakta läggs fram innan dess. Under våren 2016 kommer kommissionen att lägga fram resultatet av granskningen för kulturminister Alice Bah Kuhnke och allmänheten.

Hur tror du att public service-bolagen kommer att reagera på initiativet?
– Det är svårt för mig att svara på. Jag hoppas att de är positiva kring allt som kan bidra till en konstruktiv debatt. Vi värnar om public service och dess roll på marknaden. Det är ingen grupp av public service hatare som samlas. Vi tycker att public service är en viktig del av mediemixen och fyller en viktig samhällsfunktion.

Varför tackade du ja till uppdraget?
– Därför att jag är väldigt intresserad av public service roll på den framtida marknaden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.