Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är inget trivseljobb jag har”

Publicerad: 9 september 2014, 10:59

David Baas, till höger, konfronterar SD-politikern Thomas Bengtsson, som skrivit hatkommentarer under falskt namn.

Foto: Expressen TV.

Från järnrörsskandalen till avslöjanden om SD-politikers anonyma hatinlägg. Expressen-reportern David Baas, som nyligen släppt en bok om partiet, fäller SD-ledamöter på löpande band – bland annat två stycken i går och SD-toppen Christoffer Dulny i dag. – Partiet har en trogen och inte sällan aggressiv svans som inte tvekar att höra av sig, säger David Baas.


Ämnen i artikeln:

Val 2014ExpressenSverigedemokraternaDavid Baas

SD-kvinnan med hakkors på armen och SD-ledamöter som avslöjas med hatinlägg på främlingsfientliga sajter.

Expressen fäller SD-ledamöter på löpande band i valrörelsen. Efter den senaste granskningen har SD uteslutit sex politiker på lokalnivå.

En av SD:s värsta mardrömmar är Expressen-reportern David Baas. Han och kollegan Christian Holmén var med och avslöjade järnrörsskandalen, och bara i går tvingades två två SD-ledamöter avgå för sina hatkommentarer, efter Expressens avlöjanden, i samband med Researchgruppen. I dag kom även beskedet att SD-toppen i Stockholm, Christoffer Dulny hoppar av efter sina rasistinlägg.

David Baas är också ofta den som skickas ut för att konfrontera SD-politikerna. Han har bråda dagar på jobbet inför valet på söndag.

– Att bevaka Sverigedemokraterna är speciellt – inte minst när man gör såna här avslöjanden som uppmärksammas så otroligt mycket. Partiet har en trogen och inte sällan aggressiv svans som inte tvekar att höra av sig. Jag är van och det är inget trivseljobb jag har. Viktigast för mig är att fokusera på att göra jobbet. Andras känslor kan jag inte styra, säger David Baas.

Vad kan du säga om reaktionerna och effekterna?

– Reaktionerna är starka men det är omöjligt att egentligen säga något om vilka konskvenser såna här avslöjanden får. SD följer inte den vanliga medie- eller politiklogiken. Det här visar i alla fall att Sverigedemokraterna, trots talet om nolltolerans, fortsätter att locka till sig personer som uttrycker sig rasistiskt eller på andra sätt olämpligt.

På det hela taget om du backar bandet – hur många SD-ledamöter har tvingats avgå efter dina/era artiklar? Har du koll på det?

– Oj, det har blivit några stycken. Mest känd var ju Erik Almqvist som gick efter järnrörsskandalen men jag har inte koll på hur många de blivit totalt.

Du har ju kommit ut med en bok om SD nu också, hur har den blivit mottagen?

– Den har tagits emot väl. Jag har märkt en påtaglig nervositet bland högt uppsatta SD-politiker - inte minst på grund av att boken innehåller mängder med internt material som de för allt i världen inte vill ska komma ut. Boken ger en osminkad bild av vad som faktiskt pågår i partiet bakom retoriken, talet om nolltolerans och opinionsframgångarna. Förutom att jag tror att väljarna har stor nytta av att läsa den tror jag att den har högt läsvärde för många aktiva och före detta aktiva sverigedemokrater. Nu får de veta vad de säger om varandra bakom varandras ryggar.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.