Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det är inte över än"

Publicerad: 27 juni 2014, 07:23

Terje Carlsson, ordförande på Föreningen grävande journalister

Foto: SVT.

Föreningen Grävande Journalister, FGJ, höll i aktionen "100 grävare till Hässleholm" nyligen. Nu står det klart att föreningen planerar ytterligare aktioner. Bakgrunden är aatt den grävande reportern Berit Önell har omplacerats två gånger och nyhetschefen Anders Kauranen sagt upp sig i protest.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneAnders KauranenFGJBerit Önell

- Vi anser att vi inte har fått tillräckligt bra svar på vad det som leder till en reporter blir omplacerad, säger Terje Carlsson, ordförande för FGJ.

Bakgrunden är att Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk omplacerat den grävande journalisten Berit Önell.

Nyhetschefen Anders Kauranen sade upp sig i protest och menade att det handlade om att straffa reportern för hennes bevakning av olika affärer som kommunen har genomfört.

Aktionen "100 grävare till Hässleholm" skulle sätt press på Norra Skåne och kommunledningen, men chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk prioriterade att köra Vätternrundan i stället.

- Vi fick dit kommunpolitiker, men även tidigare kommunpolitiker som tyckte att man skulle fortsätta att gräva eftersom granskningarna har sparat hundratals miljoner kronor för kommunen, säger Terje Carlsson.

Han berättar att man uppnådde målet och att det kom ett 100-tal journalister från alltifrån Kristianstadsbladet och Norra Skåne, men även SVT, Kvällsposten, Sydsvenskan och SR för att nämna några aktörer.

- Det intressanta är att storyn lever vidare. Berit Önell har precis blivit omplacerad igen och FGJ:s syfte med aktionen var att visa att vi är oroliga över vad som har hänt vid Norra Skåne, säger Terje Carlsson.

Mimmi Karlsson Bernfalk hade också spelat in en videointervju på 15 minuter där hon försvarade sitt beslut att omplacera Berit Önell, enligt Terje Carlsson.

- Hon ska bland annat ha fått klagomål från en kommunsekreterare som börjat gråta och sedan hävdade hon också att det var något fel i en artikel, säger Terje Carlsson.

Han tycker dock att frågan inte är utredd vad som föranleder en omplacering av en reporter som har jobbat många år på tidningen. Han tycker också att det är underligt att Mimmi Karlsson Bernfalk inte försvarar rapporteringen.

- Min grundfråga är var är PO-anmälningarna om det nu är så grova fel det rör sig, säger Terje Carlsson.

Han räknar med att FGJ ska återvända till Hässleholm och sätta sig ned med kommunpolitikerna.
- Det är inte över än, säger Terje Carlsson.

När sker nästa aktion?
- Det beror på vad som händer, men vi anser som sagt att det inte är fullt utrett vad som leder till att en reporter blir omplacerad, säger Terje Carlsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.