Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är ren jävla populism”

Publicerad: 10 februari 2015, 13:11

Jan Helin och Alexander Bard.

Foto: Magnus Helander/Andreas Alfredsson.

Debattören och programledaren Alexander Bard är skoningslös i sin kritik av Aftonbladets Flashback-gräv. Han menar att tidningen hycklar som först står upp för yttrandefriheten för att sedan jaga fram anonyma näthatare: – Det är skamligt av Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Alexander BardFlashbackAftonbladetResearchgruppenJan Helin

Resumé rapporterade igår om att Aftonbladet granskar Flashback i samarbete med Researchgruppen. I dag berättar de bland annat om en namngiven jurist som är anställd av EU, men som på fritiden har ägnat sig åt att skriva anonyma rasistiska inlägg på forumet. Han har nu fått sparken från sitt uppdrag efter tidningens avslöjande.

Aftonbladets publiceringar har stött på blandade reaktioner. Många hyllar granskningen medan andra är kritiska. En av de mest högljudda rösterna tillhör Alexander Bard, liberal debattör, föreläsare och känd programledare. Han tycker att tidningens granskning är förkastlig.
– Deras jakt på Flashback-skribenter är helt hejdlös. De har gått över styr. Man ska inte jaga människor som är anonyma – det är lika jävligt som när muslimer attackerar Charlie Hebdo för att de har publicerat nidbilder av Mohammed. Yttrandefriheten måste få vara anonym och Flashback fyller den funktionen, säger Alexander Bard.

Efter terrordådet mot den franska satirtidningen valde Aftonbladet att byta ut sin logotyp mot sloganen "Je suis Charlie" för att visa sitt stöd. Publisher Jan Helin har också vid flera tillfället försvarat det fria ordet som indirekt var gärningsmännens måltavla. Just detta tycker Alexander Bard blir parodiskt.  
– Det är skamligt av Aftonbladet att först försvara och göra heder av Charlie Hebdo, och sen kör Jan Helin igång en jävla klappjakt på människor. Yttrandefrihet handlar om att försvara människor med de vidrigaste av åsikter, och inte bara de som du själv håller med om. Han är en jävla populist. Det är vidrigt.

Är det inte överdrivet att jämföra deras publicering med Charlie Hebdo-attacken där människor fick sätta livet till?
– Jag pratar inte om människorna som mördade. Du är dum om du inte förstår det. Jag menar de som säger att Charlie Hebdo fick skylla sig själva för att de publicerade nidteckningar. Man kan tycka vad man vill, men det ingår i yttrandefriheten. Annars är den inte ett dugg värd.

Men är det okej för makthavare att hålla på och hata anonymt, tycker du. Det handlar ju till exempel om hets mot folkgrupp?
– Aftonbladet avslöjar inte makthavare. Det är vanliga människor. Det här är ett bevis på att Flashback behövs. De är riktiga hjältar och Jan Helin är ett svin. Aftonbladet borde ta och skaffa sig en policy för vad yttrandefrihet handlar om. Det här är ett lågvattenmärke som de håller på med.

Här kommenterar Jan Helin kritiken. 

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.