Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det är så jävla typiskt"

Publicerad: 3 maj 2012, 08:29

Foto: Riksdagen och Bosse Nilsson/Scanpix.

Thomas Östros blir ny vd i Svenska Bankföreningen. Chefredaktören för S-tidningen Dala-Demokraten tillika författaren Göran Greider skräder inte orden: – Det är så jävla typiskt. Det handlar om en ny generation socialdemokrater som står långt till höger. Det här var otänkbart på Ingvar Carlssons tid, men nu vimlar det av S-politiker som börjar jobba för högern, säger han till Resume.se

Ämnen i artikeln:

Göran GreiderDala-Demokraten

KB

Karl-Johan Byttner


Thomas Östros är före detta närings- och utbildningsminister. Han har  även varit biträdande finans- och skatteminister.  Thomas Östros har  också varit vice ordförande i Finansutskottet samt ekonomisk-politisk  talesman för Socialdemokraterna fram till för ett år sedan.

Igår stod det klart att han lämnar politiken och blir vd för Svenska Bankföreningen.

Christian Clausen, ordförande i Bankföreningen tillika vd för Nordea, gav följande kommentar till utnämningen:
– Thomas Östros har en gedigen ekonomisk bakgrund samt lång och bred  erfarenhet av finansmarknad, lagstiftning och samhällsliv, såväl  nationellt som internationellt, säger han.

Dala-Demokratens chefredaktör tillika författaren Göran Greider går i taket över utnämningen:
– Jag gillar inte när steget är så kort att gå från politiken till  näringslivet, utan det avspeglar högervridningen av arbetarrörelsen,  säger han.

Han nämner bland annat att Mona Sahlins rådgivare Stefan Stern numera arbetar med friskolor, vilket även gäller Widar Andersson.

Han pekar också på ett klassiskt exempel med dåvarande näringsminister Björn Rosengren, som blev rådgivare åt Stenbecksfären:
– Jag hävdar att fram till efter att Ingvar Carlssons lämnade var  otänkbart för s-politiker att börja jobba för högern, men här handlar  det om en helt ny generation av sossar som står långt till höger, säger  Göran Greider.

Han skämtar till det och menar att det inte är helt  otänktbart att nuvarande S-ledaren Stefan Löfvén skulle kunna få jobb  som ordförande för Svenskt Näringsliv i framtiden:
– Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar näringslivet för ett  särintresse, medan Stefan Löfvén det som en möjlig samarbetspartner. Han  vill ju också värna om riskkapitalister och liknande, säger Göran  Greider.

Miljöpartiet har varit inne på att det behövs karenstider  för politiker som väljer att gå över till näringslivet, men i just  Thomas Östros fall tror inte Göran Greider att sådana regler skulle  spela någon större roll:
– Han harinte suttit i regeringsställning sedan år 2006 så han sitter  nog inte inne med så mycket affärshemligheter. Han har däremot mycket  nätverk och kontakter som han kan utnyttja, säger han.

Hur tror du det kommer sig att förändringens vindar har blåst efter Ingvar Carlssons tid som partiledare för S?
– Förutom högervridningen inom partiet kan en bidragande orsak vara att  mycket av arbetarrörelsens verksamheter har monterats ned. Det märks  inte minst av att folket på vänsterkanten inom socialdemokratin är rädda  för att falla ur eftersom man inte har någonstans att ta väge, säger  Göran Greider.

Han räknar kallt med att bankvärlden gör vågen om Stefan Löfvén skulle gå segrande ur valet år 2014:
– Då lär bankvärlden vara glad över att Thomas Östros sitter som vd för bankföreningen om man säger så, säger Göran Greider.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev