Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det är självironi"

Publicerad: 2 februari 2011, 11:20

Psykchockskrigsattack! Sug på den. – Det är självironi, man måste kunna skratta även 2011, säger Sportbladets reporter Emil Karlsson som kom på ordet som skakar medie-Sverige i dag.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSportbladet

Rubriken som många snackar om i dag.

Emil Karlsson, reporter på Sportbladet. Mannen bakom "psykchockskrigsattacken”.

Resume.se har tidigare i vinter skrivit om kvällstidningarnas kreativa rubriksättning i väderrapporteringen med ord som ”Snömonster”, ”Tyska skräckvädret och ”Snösmocka”.

Men dessa ligger i lä jämfört med den senaste – Sportbladets rubrik ”Psykchockskrigsattacken”. Den tar diskussionen om tidningsspråket till helt nya nivåer.

Emil Karlsson, reporter på Sportbladet, är mannen bakom det fusionerade ordet som innehåller det mesta en rubrikmakare kan drömma om.

Det började när han skrev en notis (publicerad i Sportbladet i går) inför elitseriemötet mellan Timrå och Skellefteå. Det hela handlade om att Timrå valde att spela i bortastället på hemmaplan. Vidskeplighet menade Skellefteå – en slump, hävdade Timrå. Anledningen till tröjbytet – visade det sig – var ett hål i en tröja i hemmastället och det hela blev en icke-grej, berättar Emil Karlsson som valde att göra en klacksparks-grej.

– Eftersom vi alltid fläskar på medfjantiga chock- psyk- och hånrubriker så tänkte jag: ”Då dammar jag på med allt i samma ord”. Men jag borde ha fått med ordet hån på något ställe också...Psykchockskrigsattackshånet...ha ha.

Enligt Emil Karlsson säger att det hela handlade om självironi.

– Vi jobbar mycket med glädje, och uppfattar man humorn fick man nog sig ett litet fniss. Hoppas att folk blir glada mer än arga av psykckockskrig. Man måste kunna skratta även 2011. Och jag hoppas att folk kan se ironin i det.

”Psykchockskrigsattacken” användes sedan som rubrikord även i matchreferatet på Sportbladet.se  – en artikel skriven av Daniel Grefve – och det var då som reaktionerna kom. I kommentatorsfältet tycker många läsare att rubriken är rolig. Men det finns de som inte är lika roade.

Det togs upp i TV4:s Nyhetsmorgon i morse. Men där verkade de inte uppfatta ironin alls. Det blev istället kvällstidningsraljerande. Kommentar?
– Folk älskar att hacka på kvällstidningar, ändå älskar de att läsa kvällstidningar. Att få vara deras terapeut är bara roligt, säger Emil Karlsson och tillägger:

– Jag älskar mitt jobb, jag älskar min tidning, men vi kan missbruka orden ibland och då kan det vara kul att visa att vi kan skoja med oss själva.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSportbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.