Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är skrämmande”

Publicerad: 18 maj 2012, 10:54

Jeanette Gustafsdotter, vd TU och Jonas Nordling, ordförande SJF.

Foto: Resumé och SJF.

Tingsrättsdomen mot Expressen i vapenmålet får hård kritik i journalistbranschen. Tidningsutgivarnas avgående vd Jeanette Gustafsdotter och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling dundrar båda mot domslutet.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterJonas NordlingThomas MattssonDiamant SalihuExpressen

– Det har hela tiden varit klart och tydligt att Expressen har jobbat med ett tydligt journalistiskt uppdrag för att visa ett allvarligt samhällsproblem. Tidningen ville visa hur lätt det var att köpa vapen i Malmö. Direkt efter köpet lämnades vapnet in till polisen. Jag tycker dessutom att det är obehagligt att rättsväsendet väljer att driva ett sådant här fall. Kanske extra starkt när åtalet faller samma vecka som serieskytten Peter Mangs står inför rätta i Malmö tingsrätt där det tydligt visar resultatet av samhällsproblemet som Expressen visade genom sitt journalistiska arbete, säger Jeanette Gustafsdotter.

–  Lagstiftarens intentioner när man stiftade en vapenlag är att komma åt dem som handlar med vapen. Expressens arbete hade ett starkt allmänintress. Att väcka åtal är en skrämmande signal som beskär yttrandefriheten.

.Journalistförbundets förbundsordförande Jonas Nordling förstår inte ens hur åklagaren kunde väcka åtal.

– Åklagaren har dragit ett löjets skimmer över hela saken, att man väljer att väcka åtal mot Expressen-medarbetarna när uppsåtet var så tydligt journalistiskt, säger han till Aftonbladet.

Han hoppas att domen inte påverkar journalistiken framöver.

– Möjligen kanske man ute på redaktionerna i framtiden väljer att anonymisera reportrar när man arbetar journalistiskt på ett sätt som kan ses som en provokation mot lagstiftningen. Då kan inte reportern dömas för brott, säger han till Aftonbladet.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.