Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är tre barn som sköter företaget”

Publicerad: 4 oktober 2012, 13:08

Grundarna Daniel Andersson Alm och Johan Möller i reklamkampanj för Moderna Tidskrifter 2011.

Krisen för Moderna Tidskrifter och Egoboost Magazine förvärras. Flera medarbetare berättar om löner som uteblir i veckor, personal som jobbar utan anställningsavtal och en ovärdig arbetsmiljö. Johan Möller, vice vd på Moderna Tidskrifter, nekar till uppgifterna, samtidigt som ledningen har startat en egen utredning kring bluffakturor på säljavdelningen.


Ämnen i artikeln:

Johan MöllerEgoboost MagazineModerna Tidskrifter

Situationen på Moderna Tidskrifter ter sig alltmer farsartad. Egoboost har tappat frontfiguren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och går med 300 000 kronor i förlust. Totalt har Moderna Tidskrifter ett underskott kring 3 000 000 kronor. För några veckor sedan rapporterade Resumé om hur Moderna Tidskrifter fått sin F-skattsedel indragen sedan ekonomiavdelningen missat att lämna in inkomstdeklarationen.

Men det verkar inte vara det enda som förlagsledningen har missat. Ett flertal medarbetare som Resumé har pratat med vittnar om dåligt ledarskap, obetalda löner och en ovärdig arbetsmiljö.
– Ledningen struntar helt i personalvård, man pressar personalen tills de inte orkar mer. De lovar att lösa saker med stoppar huvudet i sanden hela tiden, säger en anställd som slutat till följd av utebliven löneutbetalning.

De obetalda lönerna har drabbat både anställda reportrar, konsulter och frilansare. Nuvarande och tidigare anställda på både säljsidan och redaktionen berättar för Resumé om löneutbetalningar som uteblivit i månader.
– Ledningen betalar inte ut löner som de ska. Ibland tar det flera veckor. Man börjar få nog, säger en medarbetare som överväger att sluta till följd av situationen.

Vad säger ledningen?
– De skyller på felhantering av bankerna. Men när det har hänt 6-7 gånger så börjar man förstå att de ljuger.

Medarbetaren som fortfarande arbetar på Moderna Tidskrifter har ännu inte fått någon lön för september månad. Liksom många kollegor saknar hon anställningsavtal.

Resumés källor berättar vidare att Moderna Tidskrifter anställer folk på frilanskontrakt och låter de arbeta som heltidsanställda. På det sättet kommer ledningen undan semesterersättning, sjukpenning och skattekostnader.
– De vill tjäna pengar. Det journalistiska har kommit i andra hand från början. De tänker kortsiktigt.

Hur stort är ditt tålamod?
– Jag har haft ett väldigt stort tålamod och älskar mitt jobb. Men till slut kommer inte heller jag att orka.  

Enligt Resumés källor har ett tiotal personer lämnat tidningen de senaste veckorna. Inför semestern fick samtliga medarbetare löfte om förskottsbetalning, inga pengar syntes till efter semesterperioden var över.  

De anställda vittnar också om att lönespecifikationer inte förekommer, vilket skapar frågetecken kring om Moderna Tidskrifter betalar skatt och arbetsgivaravgift.
– Det är tre barn som sköter företaget. Jag lämnade eftersom jag inte tyckte att ledningen skötte sig professionellt. De är oseriösa, berättar en annan medarbetare som nyligen lämnat förlaget.

Resumé når Moderna Tidskrifters vice vd Johan Möller.

Hur ofta har det förekommit att de anställda inte har fått betalt i tid?
– Det är en sanning med modifikation. Vi har aldrig varit sena med löneutbetalningar till våra anställda. Men vi har haft många frilansskribenter på bland annat Egoboost. De har fakturerat väldigt snävt inpå löneutbetalningen, trots att vi tydligt sagt att de ska fakturera i tid. Ibland har vi varit schysta och sett till att frilansarna fått lön samtidigt som de heltidsanställda, säger Johan Möller.

Moderna Tidskrifter har stuvat om i bolagsordningen. Enligt Johan Möller ligger samtliga titlar numera under Egoboost Magazine AB, medan bolaget Moderna Tidskrifter är ett vilande produktionsbolag. Bolaget har fortfarande inte fått tillbaka sin F-skattsedel.  

Enligt flera medarbetare har de varken fått lönespecifikationer eller anställningsavtal. Hur ser ni på det?
– Alla anställda har haft anställningsavtal. När det gäller lönespecifikationer har de börjat komma ut under det senaste halvåret. Om frilansare har frågat om lönespecifikationer så har de fått det.

Utan lönespecifikation blir det svårt för era löntagare att veta om ni betalar skatt och arbetsgivaravgifter. Hur ser du på det?
– Det är självklart att man ska få veta det. Vi har alltid betalat in våra avgifter. Man kommer inte undan Skatteverket och nu kompletterar vi med de uppgifter som myndigheten behöver.

Varför sitter frilansare och jobbar på era reaktioner när de inte är heltidsanställda?
– Vad är det för konstigt med det? De går på egen f-skattsedel. Är man anställd så är man hindrad att skriva för andra. För våra skribenter är det helt valfritt. De får jobba hemifrån eller sitta gratis på våra redaktioner om de vill.

Johan Möller bekräftar att sju medarbetare har slutat sedan augusti månad. Två skribenter slutade på Egoboost eftersom de skulle påbörja sina studier. På säljsidan har fem slutat och ingen av de säljare som var med i starten är kvar i dag. Tre säljare förekommer dessutom i en utredning på grund av bluffakturor.
– För vissa som har slutat har det inte funnits något val. Det pågår en hel del utredningar Det är ett antal säljare som har fakturerat för annonser som aldrig blivit sålda. Det handlar om tre stycken säljare. En av dem får jag inte ens tag på. Jag kommer att gå till botten med det här. Det de har gjort är det dummaste man kan göra och det drar vårt varumärke i smutsen, säger Johan Möller.

Känner du att ni hade kunnat göra något annorlunda med tanke på allt som har skett?
– Det är väl mycket som man kan göra annorlunda. Vi är ett nytt förlag och vi visste att vi skulle gå med förlust det första året. Förlusten var kalkylerad och en del av vår strategi. Allt vi har gjort har varit under kontroll.

Johan Möller ringer upp Resumé efter att han läst artikeln.

– Jag är bestört om en person kan påstå att vi bara är ute efter att tjäna pengar. Vi sliter och kämpar och har ett underskott på 3 000 000 kronor. Vi försöker verkligen driva ett seriöst företag. Att klaga på arbetsmiljön är också märkligt. Vi har rymliga lokaler, där våra frilansare får jobba utan att betala några kostnader.

De vi har pratat med syftar inte på den fysiska arbetsmiljön. De menar att de känner sig stressade?
– Alla vet att det här är en oerhört tuff bransch. Vi har frilansjournalister som kommer till oss och erbjuder sig att jobba gratis. Sen är det säljare som har fått lämna eftersom de inte klarat av jobbet. De har haft en budget på 150 000 och sålt för 20 000 i månaden, säger Johan Möller.

FOTNOT:
Moderna Tidskrifter är numera ett vilande produktionsbolag. Titlarna Pappa Magazine, Egoboost Magazine, Moderna Resor och Husdrömmar ges ut av bolaget Egoboost Magazine AB.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.