Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det är väldigt dramatiskt”

Publicerad: 5 augusti 2014, 11:33

VLT skalar upp bevakningen

Foto: Skärmdump från VLT

Storbranden sprider sig i Västmanland. För Vestmanlands Läns Tidning har bevakningen inneburit såväl trafikrekord på webben som längre dagar för de anställda. Extra personal har kallats in och många oroliga läsare hör av sig. –De har inte branden under kontroll vilket gör läget ovisst, säger Britt-Louise Bergström till Resumé.


Ämnen i artikeln:

VLT

Storbranden i Västmanland är inne på sin tredje dag. Eldsvådan har krävt ett dödsoffer, över 1000 har evakuerats och röken sprider sig till Dalarna. På Vestmanlands Läns Tidning (VLT) jobbar man för fullt för att hålla läsarna uppdaterade om situationen.

Ett antal extra vikarier har kallats in till redaktionen och medarbetarna jobbar längre skift. Enligt Britt-Louise Bergström, som hoppat in som nyhetschef under sommaren, har tidningen 5-6 reportrar ute på fältet som bevakar händelserna.

Tidningen samarbetar också med Fagersta-Posten och Sala Allehanda som också ingår i Promedia-koncernen.

– Nu samarbetar vi mer organiserat än tidigare i vår nyhetsbevakning. Det gör att vi täcker hela länet inklusive Norberg, dit branden nu kan sprida sig, säger Britt-Louise Bergström till Resumé.  

För VLT började den egentliga upptrappningen under tisdagen och tidningen publicerar nästan enbart artiklar relaterade till branden. Man har gått upp i sidor och lokalsidorna för orter som Hallstahammar och Fagersta handlar enbart om branden.

– Vi är vana att bevaka stora nyhetshändelser. Men det här har blivit en riksangelägenhet. Vår webbevakning har satts på extra prov och har verkligen fått jobba för fullt.

Intresset för branden märks i synnerhet på webben där sajten enligt Britt-Louise Bergström har slagit besöksrekord i samband med storbranden. Många läsare hör också av sig till redaktionen och är oroliga för vad som ska hända.

– Det ringer hela tiden. Speciellt i dag när röken har nått Västerås. Många har inte kopplat varför det är rök i stan med skogsbranden. När det handlar om Västerås och människor oroas över att det brinner här blir händelsen ännu större för vår läsekrets. Samtidigt som orten blivit central i branden eftersom många evakuerats hit.

Hur är nyhetspulsen på redaktionen?
– Den är hög. Det här är en dramatisk händelse och vi vet inte hur det kommer att utvecklas. I dagsläget har de inte branden under kontroll vilket gör läget ovisst. Vi vet inte hur den kommer att sprida sig.  

– Många läsare tycker det här är obehagligt. Folk vill hålla sig uppdaterade och vi fungerar som en informationstjänst. Det blir en hel del övertid för våra medarbetare. Även om vi har beredskap för en sådan här händelse så är inte våra resurser jättestora

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.