Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det bekymrar mig oerhört”

Publicerad: 19 augusti 2014, 12:13

Sören Sommelius.

Foto: HD.

Sören Sommelius som varit med och sålt Helsingborgs Dagblad kritiserar planerna på att ge HD samma politiska färg som Sydsvenskan. – Det bekymrar mig oerhört, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad var en moderat tidning fram till senare delen av 1970-talet, och därefter fortsatt konservativ. Men de senaste 20 åren har tidningens ledarsida varit helt politiskt oavhängig.

Det ska det dock bli ändring på nu i samband med Sydsvenskans köp. Efter valet vill Sydsvenskans ledning att HD får samma politiska färg som Sydsvenskan – oberoende liberal, med Sydsvenskans Heidi Avellan som politisk chefredaktör.  

Familjen Sommelius ägde HD fram till att man nyligen sålde tidningen till Bonnier-ägda Sydsvenskan. Sören Sommelius, som är kulturmedarbetare på HD, är inte glad över Sydsvenskans planer.

– Under hela den här processen har jag hävdat att det är viktigt för mångfalden att HD får behålla sin politiska oavhängighet. Att man vill göra HD oberoende liberal bekymrar mig oerhört. Det vore en förlust för mångfalden och demokratin i lokalsamhället och även en förlust kommersiellt för läsarna, säger han till Resumé och fortsätter:

– Min familj har levt med HD i ett sekel, så det har varit en stor förändring att sälja tidningen. Jag hoppas att Sydsvenskan gör något bra av det.  

Sydvenskans ledning har i dag varit upptagen i informationsmöten med de anställda om den nya organisationen.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.