Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det blir lite mindre magi utan honom"

Publicerad: 9 oktober 2011, 18:25

Natten mot torsdagen avled Apples tidigare vd och store visionär Steve Jobs. Stefan Mehr, nu vd för Bonnier Media University, träffade Steve Jobs två gånger under 80-talet.


Ämnen i artikeln:

Veckans AffärerSteve JobsApple

Stefan Mehr. Foto: Tobias Rydergren.

Apples tidigare vd och store visionär Steve Jobs avled natten mot torsdagen. Få svenska journalister har intervjuat den mytomspunne företagsledaren under hans verksamma tid. Men Stefan Mehr har gjort det. Kanske är han den enda svenska journalist som gjort det (den som sitter på annan information får gärna kontakta Resume.se), men högst troligt är i alla fall att han är den enda svenska journalist som träffat Steve Jobs två gånger. Första gången var 1985 i Stockholm.

– Han var på defensiven den gången. Han hade precis fått lämna Apple och var på väg utför, men Veckans Affärer fick en intervju. Han var utanför sin hemmaplan och kanske kände han därför att han var friare att kommentera, säger Stefan Mehr.

Den andra gången Stefan Mehr träffade Steve Jobs var i februari 1989, på Jobs kontor i Silicon Valley. Han hade då startat sitt nya företag Next Computer.

– Då var han revanschsugen och ville ge igen, säger Stefan Mehr.

Vad minns du av det mötet?
– Jag minns att jag gick till kontoret tidigt. Då tänkte jag att det skulle bli lite press på dem, snarare än att pressen skulle ligga på mig. Han tog emot på sitt kontor och han hade sina jeans och sin svarta polotröja på sig.

Var du nervös?

– Nä, det var jag nog inte. Jag upplevde det som att jag kom från en fin tidning i Sverige. Dessutom hade jag träffat flera av gubbarna i Silicon Valley tidigare så jag hade ganska bra koll på dem.

Steve Jobs var en person som höll intervjuerna på en saklig nivå.

– Han hade integritet. Fick man 30 minuters intervjutid så var det den tiden som gällde, säger Stefan Mehr.

1980 placerades Stefan Mehr på den amerikanska västkusten som korrespondent för Veckans Affärer. Ett viktigt bevakningsområde var den it-industri som just då växte fram i Silicon Valley, Kalifornien.

– Jag föreställer mig att det var som att uppleva ”left bank” i Paris och se all den stora konsten växa fram, säger Stefan Mehr.

Hur reagerade du när du fick höra att Steve Jobs gått bort?
– Jag blev ledsen. Som när alla andra stora karaktärer av det här slaget lämnat världen. Man känner dem, eftersom man blivit så upptagen av deras karaktär. Man känner dem vare sig man träffat dem eller ej. Jag står där i mitt hem och han finns där, i min dator. Och han finns i min ficka, där jag har en Iphone. Och i väskan där jag har min Ipad. Jag känner honom så otroligt väl av allt det han skapat och allt det han efterlämnat, mer än av de två möten vi hade, säger Stefan Mehr och fortsätter:

– Det blir lite tommare i världen utan honom. Lite mindre magi.

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.