Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det blir svårare för makthavarna att mygla"

Publicerad: 27 maj 2015, 09:05

Berit Önell

Foto: Norra Skåne

Våren 2014 tvingades Berit Önell bort från sin tjänst som kommunreporter på Norra Skåne. Nu startar den granskande journalisten lokaltidning.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneBerit Önell

Berit Önell arbetade på Norra Skåne i 27 år, men blev våren 2014 – efter politiska påtryckningar – erbjuden en omplacering på lokaltidningen. Hon skulle inte längre få vara kommunreporter. Anledningen? Politikerna var missnöjda med hennes kommungranskningar. Men Berit Önell tackade nej, till vilket ledde till att hon senare blev uppsagd.

Ända sedan medieskandalen på Norra Skåne har Berit Önell funderat på att starta en egen tidning. Något som i dag blir verklighet när den oberoende webbtidningen Frilagt Hässleholm, vars fokusområde kommer att vara lokal granskande journalistik, startar. Berit Önells roll på webbtidningen blir som redaktör. Det är hennes enskilda firma och än så länge är hon den enda anställda, men hon berättar för Resumé att hon hoppas att redaktionen ska kunna växa i framtiden.

–Ja, jag hoppas det! Man hinner inte så mycket ensam och är starkare tillsammans, men det är en ekonomisk fråga såklart.

Varför är det här initiativet viktigt?
–Det är jätteviktigt med granskande journalistik. Ytterst är det en fråga om demokrati. Folk har rätt att få reda på vad som händer. Om man inte granskar blir det en tillrättalagd information som sprids, och oegentligheter som försiggår kommer att passera. Dessutom ger granskande journalistik en förebyggande effekt – det blir svårare för makthavarna att mörka och mygla, säger Berit Önell.

Vilken roll blir Frilagt Hässleholms?
–Jag tänker att tidningen ska kunna påverka på riktigt. Det kommer att handla om vass, granskande journalistik som gör att folk får reda på saker de annars inte hade fått reda på och de som vill mörka och mygla ska få svårare att göra det.

Frilagt Hässleholm inleder i dag med en stor granskning, där de bland annat avslöjar att det läcker ut Arsenik och andra miljögifter från reningsverket i Hässleholm. Ett reportage Berit Önell tror kommer väcka starka reaktioner.

Gruppen för oberoende press, som bildades i samband med protesterna mot Norra Skåne våren 2014, kommer att hjälpa Frilagt Hässleholm med marknadsföringen.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

Norra SkåneBerit Önell

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.