Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det gäller att mitt liv håller”

Publicerad: 7 september 2012, 11:24

Ingvar Oldsberg med hedersstatyetten på Kristallen-galan.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX.

Ingvar Oldsberg, som tilldelades Kristallens hederspris i tisdags, reser till valets USA samtidigt som han bekämpar den svåra cancern. Han kan vara tillbaka i rutan nästa år om rätt erbjudande dyker upp. – Det gäller att idéerna håller, det gäller att mitt liv håller, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Ingvar Oldsberg

Vart är du på väg?
– Jag har precis kommit till Göteborg från Stockholm.

Kan du ge mig en ledtråd för tio poäng om vart du är på väg härnäst?

– Ingenting är klart ännu och om jag skulle ge dig en ledtråd skulle du aldrig gissa rätt i alla fall.

Hur går det med det egna bolaget?
–Det går bra. Jag har ett par tv-grejer i pipeline som kan bli något och träffar regelbundet olika produktionsbolag. Vi pratar om idéer som kan realiseras först 2013.

I januari blev det känt att den folkkäre tv-legendaren Ingvar Oldsberg hade drabbats av tarmcancer. Det kommer ta år innan han kan bli friskförklarad. Som 67-åring passar han på att njuta av tillvaron i väntan på nästa tv-tåg.

– Saker och ting ligger i sin linda just nu. Men jag erbjuder tv-bolagen mina tjänster och träffar folk. Saker ligger på idéplanet än så länge.

Hur ofta tänker du på cancern?
– Det gör jag väldigt sällan. Även när det var som värst, jag skulle aldrig klara mig annars.

Hur skulle du definiera den perioden som du befinner dig i just nu?
– Det är en återhämtningsperiod, jag ska komma tillbaka. Men det gäller att utnyttja tiden till att göra saker som jag gillar.

Just i höst ska han utnyttja sitt intresse för politik. Han läste statsvetenskap innan tv-karriären tog fart även om han är mest förknippad med sport. Den 1 november tar han flyget till USA för att vara där under tiden före och efter presidentvalet den 6 november.  Han bodde i Kalifornien under 1980-talet i åtta år. Särskilt i höst planeras stopp i både Washington och Louisiana.

– Jag har alltid varit genuint intresserad av amerikansk politik och minns speciellt presidentvalet 1988 när Demokraternas Michael Dukakis stod mot George Bush den äldre, säger Ingvar Oldsberg.

Det är sporten som har varit den röda tråden i Ingvar Oldsbergs journalistiska gärning. Han framhåller Stenmarks 86 världscupssegrar, Argentinas VM Guld under Videlas diktatur och IFK Göteborgs UEFA-Cupsegrar 1982 och 1987 som höjdpunkter att kommentera. Men också en intervju med Muhammed Ali 1972.

Nu när du har ditt egna bolag sätter du idén eller affären i första rummet?
– Idéarbetet går alltid först. Jag är ingen mötesmänniska. Riktigt bra idéer kan leda fram till idéer som bär frukt.

Vad har du för projekt på gång?
– Det finns inget konkret. Det finns en del restarangprojekt med flera involverade, men de är fortfarande i sin linda. Det viktigaste är att alltid omge sig med folk som har rätt kompetens. Hur ett projekt tar sin början varierar över tid. Men det måste alltid börja med lust.

Vad betyder pengar för dig?
– Jag själv sätter alltid lusten först. Jag vill inte få saker att växa för stort, då tar det bara för lång tid. Byråkrati har aldrig varit min grej.

Ingvar Oldsberg hade lett quizprogrammet "På Spåret" sedan 1987. Efter 22 år petades han och parhästen Björn Hellberg 2009 till förmån för de betydligt yngre Kristian Luuk och Fredrik Lindström. 2011 drog de igång frågesportsprogrammet "Slaget om Sverige" i konkurrenten TV4. Ett program som hade många ingredienser från "På Spåret", men som hittills bara fått en säsong.

"Slaget om Sverige" var en variant på "På Spåret" hur ser du på programmet så här efterhand?
– Nej, det var ingen variant. Det var ett quizprogram där vi ville utveckla något som berör Sverige. Det började hitta sin form, men det hade självklart sina barnsjukdomar. När man följer ett visst format blir allt begränsat.

Var det mer fritt förr?
– Björn Hellberg och jag jobbar i ögonblicket och gillar att improvisera. Det är mer mallat idag. Då försvinner improvisationsmöjligheterna. Det finns få som kan kombinera spontanitet och samtidigt upprätthålla en struktur. Filip och Fredrik är ett av få exempel på programledare som klarar av att ta ut svängarna.

Vilka program ser du helst i tv?
– Det blir mycket sport, men även nyheter. Jag försöker följa CNN så ofta jag kan och följer debattprogram. Jag följer inte Svenska Hollywoodfruar och det kommer jag aldrig att göra.

För att det är dålig tv?
– Det finns säkert någon som tycker det är bra, men mig intresserar det inte.

Vad läser du helst?
– Det blir en hel del kvällstidningar och så köper jag historiska magasin.

Hur sannolikt är det att vi ser Ingvar Oldsberg i ett eget program i svensk tv 2013?
– Det beror på om vi vill göra det och om vi får någonting som är kul. Just nu vill jag resa och vänta ytterligare en tid. Det gäller också att idéerna håller och att mitt liv håller.

Vilken typ av tv-program vill du helst göra?
– Jag tycker om frågesportsprogram med substans. När det är välproducerat och har en lättsam ton blir det kul att titta på.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ingvar Oldsberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.