Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det går att vara verksam i journalistjobbet även på vischan"

Publicerad: 20 november 2014, 14:09

Kenth Bergmark.

Foto: Daniel Olausson.

Han är reporter i en kommun där en hel kommundel med tusentals invånare flyttas. Hans avslöjande att det helt dominerande företaget stod för en stor del av förra kommunalrådet och kommunchefens löner väckte ilska och förvåning. Kenth Bergmark, Norrbottens-Kurirens lokalredaktör i Gällivare, får Resumés Guldkrattan 2014.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Få lokalredaktörer intresserar sig för utvecklingen på de internationella råvarubörserna. Det gör Kenth Bergmark.

Hans läsare finns i en kommun som är starkt beroende av två gruvföretag; jätten LKAB med malmbrytning i Malmberget och Boliden med Europas största dagbrott i Aitik.

Då är dagspriset på järnmalm, koppar eller zink också en indikation på hur framtiden för läsarna ser ut. Och uttrycket grävande journalistik får en ny innebörd.

– Ja, det går inte att ligga på latsidan. Det är hårt arbete som gäller, säger Kenth Bergmark.

Även om kommunen bara har 18 000 invånare saknas det inte stora skeenden att skriva om.

LKAB:s malmbrytning i Malmberg flyttas till området under det nuvarande samhället.

Hundratals familjer har redan tvingats flytta, ännu fler kommer att följa efter. "Samhällsomvandlingen" är inget diffust politiskt-filosofiskt begrepp utan vardag för läsarna.
– Folk kommer i kläm när allt bara handlar om att malmen ska fram. Det är det vi lever på, men det är först det senaste året man börjat inse att det sociala samspelet med de inblandade också är viktigt.

Hur det går till skapar i sig slitningar i samhället. Förra året avslöjade Kenth att LKAB genom en miljon stod för merparten av förra kommunalrådet och kommunchefens löner.

I den då S-ledda kommunen växte den interna oppositionen och kommunalrådet petades inför årets val. Det hjälpte inte, S tappade nio procent i kommunvalet och nu styrs Gällivare av en "Regnbågskoalition" bestående av den osannolika kombinationen Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Norrbottens sjukvårdsparti – och kommunisterna!

Det lokala partiet "Kommunens väl" är en avdelning i SKP, Sveriges kommunistiska parti.
– Jo, vi är kanske den enda kommunen med en kommunist i fullmäktige, men den nya majoriteten verkar så kärvänliga mot varandra. Häromdagen var det första fullmäktigemötet efter valet. Och visst påverkades valutgången för S av debatten om samhällsomvandlingen.

Statliga LKAB:s betydelse i samhället är enorm. Och att de granskas är inte alltid så uppskattat av företaget. För något år sedan begärde LKAB ett möte med tidningsledningarna för både Norrbottens-Kuriren och NSD och uttryckte missnöje med hur de bevakades.

– Jo, man har fått höra att man är en "döddansare" och sådant. Men LKAB har fler journalister och informatörer än vad medieföretagen har ihop här i Malmfälten i dag. Och de märks att de ibland angriper budbäraren, alltså vi som bevakar vad som händer, eller stryper informationen från företaget.

– Jag har ägnat mig en hel del åt undersökande journalistik, men det kanske blivit lite mindre av det de senaste åren eftersom man stöter på allt hårdare motstånd.

Kenth Bergmark kommer från Norsjö i Västerbotten, men familjen flyttade i hans tidiga tonår till Gällivare för jobb på LKAB. Själv blev han byggnadsarbetare och jobbade som det i många år innan han på 90-talet sökte sig till journalistlinjen på Kalix folkhögskola.

– Det var en bra ingång i yrket, och visade på det pratiska arbetet och att det inte var så glassigt som många föreställer sig. En del vill ju bli journalister mest för att synas själva.

– Jag växte upp i en frireligiös familj, med mig fick jag att man alltid ska vara ärlig. Det puritanska har jag släppt, men förhållningssättet har jag nog kvar. Man ska vara ärlig och göra rätt för sig.

Hela Malmbergsflytten, gruvnäringens framtid, dessutom ett helt nytt centrum som ska byggas, en udda majoritetskonstellation i kommunen, det saknas inte ämnen att bevaka i Gällivare.

– Det finns hur mycket som helst att skriva om, säger Kenth Bergmark.

Guldkrattan 2014 tilldelas
Kenth Bergmark, Norrbottens-Kurirens lokalredaktör i Gällivare

Motivering:
"En genuin lokalreporter som verkligen står på läsarnas sida, med koll på allt och alla i Gällivare. Går från tunga politikjobb till rapporter om en lössläppt orm på Smedjegatan. Skriver under samma dag om en gruvinvestering på miljarder och ett föräldramöte i Hakkas. Påläst och alltid närvarande. En fältreporter i ordets verkligt rätta mening som gör skillnad."

Kenth Bergmark
Yrke: reporter på Norrbottens-Kuriren
Ålder: 63
Familj: son, syskon i Östergötland
Fritid: sportfiske, rekordet är en lax på 14 kg, just nu sikte på pimpelfisket. Annars turer på fjället.
Tidigare utmärkelser: Norrbottens hembygdsförbund 2008
Bonusfakta: släkt med Orvar Bergmark, back i svenska silverlaget i fotbolls-VM 1958 och svensk förbundskapten 1966-70.
Antal artiklar i Retriver: 7 832
Svar när han får reda på att han vinner Guldkrattan: "Är det sant då? Då får man tacka och buga. Jag jobbar ju i en kommun med bara 18 000 invånare. Men då visar jag väl att det går att vara verksam i journalistjobbet även på vischan, då. Fast vi bor ju i en landsdel som annars håller på att tappa den mediala bevakningen".
Motto: "Svett och hårt arbete. Det går inte att ligga på latsidan"

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.