Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det har aldrig varit så hård konkurrens som nu”

Publicerad: 31 augusti 2012, 11:04

Lennart Foss, vd NTM.

I går, torsdag, kom beskedet att NTM-koncernen köper Motala&Vadstena Tidning av Promedia. Därmed kopplar NTM ett starkt grepp om Östergötland där man sedan tidigare äger de övriga två stora tidningarna Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. Men NTM:s vd Lennart Foss köper inte snacket om en monopolliknande ställning. – Aldrig tidigare har det varit så hård konkurrens som nu, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Lennart Foss

Motala&Vadstena Tidning har haft det tufft på senare år och  tvingats genomgå stålbad för att klara sig i den snabba utvecklingen.

Samtal om en affär har pågått länge mellan köparen NTM  och säljaren Promedia. Och båda parter är eniga om att det passar  Motala&Vadstena Tidning bäst att ingå i NTM-koncernen.

Där finns  geografiska fördelar med exempelvis gemensamt tryckeri i Linköping  tillsammans med NTM-kollegorna Norrköpings Tidningar och Östgöta  Correspondenten, distributionssamarbeten och potentiella redaktionella  samarbeten.

Köpeskillingen är hemlig. Motala&Vadstena Tidning  har en årsomsättning på cirka 50 miljoner kronor men enligt  branschbedömare blir priset lägre än så.

Köpet är ännu inte i hamn, de sista förhandlingarna ska slutföras, men något reellt hot ser inte Lennart Foss mot affären.

Nu får ni genom köpet en monopolliknande ställning i Östergötland, hur ser ni på det?
– Det kan man inte säga. Det har aldrig någonsin funnits så mycket  konkurrens som nu. Det finns TV4, TV3 och Kanal 5 och gratistidningar,  Groupon och Google Adwords.

Det återstår att se vad affären kommer att innebär för Motala&Vadstena Tidning, men det finns inga sparpaket planerade.

Lennart  Foss förklarar att NTM jobbar med mediehus-inriktningen.Man har  exempelvis utöver prenumererade tidningar bland annat gratistidningar,  radiokanaler, tv-stationerna 24NT, 24Corren, 24Norrbotten och 24UNT, och man säljer Google Adwords och Let's deal-produkter.

- Vi tror på mediehuset och det är på  den inslagna vägen vi kommer att jobba även med Motala&Vadstena  Tidning, säger Lennart Foss.

FAKTA/NTM

Mediekoncernen NTM är ägare till morgontidningar,   gratistidningar, TV-stationer, radiokanaler, digitala medier,   distributionsbolag och tryckerier över hela Sverige. Koncernen är   verksam i Östergötland, Uppland, Norrbotten, Småland och på Gotland.   Några av de varumärken som ingår i koncernen är Norrköpings Tidningar,   Östgöta Correspondenten, Upsala Nya Tidning, Norrbottens-Kuriren,   Norrländska Socialdemokraten, Västerviks Tidningen, Gotlands Tidningar   och Gotlands Allehanda, Folkbladet och radiostationerna East FM, Bandit   Rock, Rix FM samt TV-stationerna 24NT, 24Corren, 24Norrbotten och  24UNT.

Koncernen omsätter 1.8 Mkr och har ca 1.800 anställda.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Lennart Foss

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.