Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det här är allvarligt"

Publicerad: 25 januari 2011, 08:10

Regeringens förslag om strängare regler för smygfotografering möter skarp kritik. Senast i raden är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. – Det här är allvarligt, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand.

Resume.se berättade igår om regeringens nya lagförslag som sågas av Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Förslaget går i korthet ut på att   fotografer som tar bilder på personer inomhus, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande miljöer kan straffas med böter eller fängelse. Den nya lagen påverkar de som olovligen fotograferar på ett påträngande eller närgånget och dolt sätt.  Därmed också granskande journalister.

– Det är mycket oroväckande att regeringen kommer med ännu en lag som inskränker möjligheterna till journalistik. Redan kreditupplysningslagen försvårade undersökande journalistik, nu ska fotografer fatta svåra beslut på fältet istället för att dokumentera det som händer och sedan, i lugn och ro, diskutera materialet med en ansvarig utgivare, säger Thomas Mattsson.

Han menar att det idag finns jurister som vill begränsa den svenska tryck- och yttrandefrihetsgrundlagen, och att förslaget som nu har lagts inte endast kan ses som ett lovvärt initiativ för att stärka integriteten för privatpersoner.

– Det här kan ses som nästa steg i den utveckling som kan sluta med att Sverige ska införa "Caroline-domen", den som förre Pressombudsmannen Olle Stenholm varnade för kommer att drabba alla – från lokaltidningar till affärspress. Jag blir mycket orolig, säger Thomas Mattsson.

Idag går Expressens chefredaktör ut på en helsida och ifrågasätter det nya lagförslaget. Till Resume.se säger han:

– Steg för steg hotas mediernas möjligheter till att inte bara publicera utan också inhämta relevant information. En lag om olovlig fotografering kan exempelvis få vittnen att inte våga dokumentera relevanta nyhetshändelser och skicka bilder till redaktionerna, eftersom allmänheten då tror att fotolagen säter meddelarfriheten ut spel. Det här är allvarligt, säger Thomas Mattsson.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.