Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det här är ingen skandalbok"

Publicerad: 8 november 2011, 10:49

David Lagercrantz är medförfattare till Zlatans självbiografi.

Foto: Resumé och Rickard Kilström.

Enstaka meningar från Zlatans självbiografi har läckt ut och blåsts upp enormt av kvällstidningarna. Tråkigt, tycker författaren David Lagercrantz som menar att de lösryckta citaten ger helt fel bild av boken och människan Zlatan. Boken kommer släpps nu tidigare på grund av läckorna.


Ämnen i artikeln:

David LagercrantzZlatan Ibrahimovic

Bonnier har inför lanseringen gjort allt för att hålla innehållet i boken hemligt, sånär som på något kort utdrag som skickats till medierna.

De senaste citaten som publicerats – bland annat att Fredrik Ljungberg är en ”primadonna” – har sannolikt läckt internationellt när boken översatts, tror David Lagercrantz.

Han beklagar detta då citaten, lösryckta ur sina sammanhang, ger helt fel bild av Zlatan och bokens ambitioner.

– Det är fyra rader ur boken som skapat jordens liv. Det har kokats soppa på en spik. Det är en vrångbild. De som skriver det här har ju inte läst boken. Det är så långt från Zlatan man kan komma. Han går inte och snackar skit. Han gillar när folk är annorlunda och han är en väldigt generös människa, och är det någon han går hårt åt så är det sig själv, säger David Lagercrantz.

– Det här är ju ingen skandalbok där han talar skit om andra och bara berättar grabbiga historier om slagsmål och biljakter, som vissa verkar tro. Det är allt annat än det. Det är ett otroligt seriöst arbete för att förstå honom och det sanslöst spännande liv han levt. Han ville verkligen gå till botten även med de mest smärtsamma perioderna i sitt liv. Han vill inte att han ska framstå så bra som möjligt, utan att det ska bli sant, säger David Lagercrantz.

Guldbollen-vinnaren Zlatan Ibrahimovic kommenterade, i samband med Fotbollsgalan i går, uppståndelsen kring boken.

Han kallade rubrikerna gratis marknadsföring och fortsatte:

– Men det ni fått hittills är två meningar i boken, det finns hur mycket som helst. Jag ska inte berätta vad som finns och vad som har gjorts. Jag har gjort det för att berätta min story och vad som har hänt, säger Zlatan Ibrahimovic till Expressen.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.