Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det kan bli vilda västern”

Publicerad: 12 januari 2012, 08:52

Danny Aerts, vd på .SE.

Foto: Pressbild.

Idag öppnar ICANN för nya ansökningar kring toppdomäner. Danny Aerts, vd på .SE, tror på en rusning. – Vi kommer att se flera tusen ansökningar, säger han till Resume.se.


Danny Aerts gissar på 1000-2000 ansökningar. – Dessa kommer att visas offentligt i april-maj i år, och kan utvärderas samma period 2013.

Han menar att svenskar ofta väljer domäner med anknytning till Sverige, särskilt om affärsverksamhet bedrivs i hemlandet.

– Vissa som är verksamma globalt väljer .com-domäner, men de flesta fokuserar på landsdomäner. 90 procent av svenska företag har .se-adresser.

Enligt Aerts finns 2 miljoner domännamn registrerade i Sverige, varav 1,2 miljoner har .se-adresser.

– Totalt finns det 200 miljoner registreringar över hela världen, där .com dominerar. Jag tror inte någon kommer att kunna rubba den dominansen på länge.

Vad gäller framtiden ser Danny Aerts att toppdomännamn på andra språk än latinsk skrift vinner mark.

– På ett år har exempelvis 1 miljon kyrilliska domäner registrerats. Samma sak håller på att hända i bland annat Indien och Kina, människor vill ha toppdomännamn på det egna skriftspråket. Sen kommer regionala domäner, exempelvis .kat i Katalonien, få ett visst genomslag.

Vidare tror han att nya domäner kan innebära en säkerhetsrisk.

– Det ska bli intressant att se hur sökmotorerna kommer reagera.  Slutkunderna kommer nog få svårt att se vart den ursprungliga informationen kommer ifrån. Det kan öppna för skojare och bedragare.

Aerts säger att det sammanfattningsvis kommer bli en aning hysteriskt ju fler domäner som registreras.

– Det är ju lite vilda västern. Men för större företag gäller det att ta fram en domänstrategi.

Danny Aerts har tidigare arbetat på Telia och PTT Telecom. Han har även arbetat som vd på Spray.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.