Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det kan påverka hur vi ser på ett varumärke"

Publicerad: 7 februari 2011, 07:45

Ljudföretaget Lexter skräddarsyr ljud för offentliga miljöer. Att välja rätt ljud kan vara avgörande för hur vi upplever ett varumärke. – Ljud påverkar väldigt mycket. Musik till exempel leder direkt till våra känslor. Valet av musik kan vara avgörande för hur vi uppfattar ett varumärke, säger Margareta Andersson, Lexters grundare.


Ämnen i artikeln:

Ljuddesign

Rulltrappor i Bromma Blocks som Lexter designat ljud till.

Nästa vecka drar möbelmässan Stockholm Furniture Fair igång. Som en del av mässan arrangeras Hello där framtidens möten ska diskuteras. Ett av företagen som deltar är ljudföretaget Lexter.

– Vi kommer att hålla ett föredrag om vilken roll ljudet kan komma att ha i framtidens möten, berättar Margareta Andersson, Lexters grundare.

Lexter startade för två och ett halvt år sen av projektledare och ljudproducenter  som upptäckte ett ökat behov av ljuddesign utanför etermedierna.

– Vi började få förfrågningar om jobb utanför etermedierna som till exempel skyltfönster och olika typer av offentliga miljöer, säger Margareta Andersson.

I offentliga miljöer vill man isolera ljudet till en specifik plats och undvika att det tar över större områden vilket skulle kunna innebära problem för exempelvis personalen i lokalerna.

– Tidigare har man varit rädd för att använda sig av ljud i offentliga miljöer just eftersom det har varit så svårt att kontrollera, berättar hon.

Det Lexter gör är att skapa konceptuell ljuddesign genom att använda sig av riktat ljud och så kallade ljudduschar.

– Vi jobbar både med själva tekniken och med själva ljuden som spelas upp, säger Margareta Andersson.

Hon förklarar hur viktigt ljud kan vara för våra upplevelser genom att jämföra det med att titta på en film – tar man bort ljudet blir inte upplevelsen lika stark. Att välja rätt ljud kan också spela en stor roll i hur vi till exempel upplever ett specifikt varumärke.

– Ljud påverkar väldigt mycket. Musik till exempel leder direkt till våra känslor. Valet av musik kan vara avgörande för hur vi uppfattar ett varumärke.

Förutom att lägga ljud för att förhöja upplevelsen av ett rum arbetar man också med ljudmaskering där man försöker att minimera olika ljuds påverkan, vid till exempel ett bygge eller liknande.

Lexter har bland annat designat ljud till H3 Bromma Blocks och City Gross.

Lyssna på exempel från Lexters produktioner till Ulriksdahls Slott och NK Inredning.

Så funkar riktat ljud

* Riktat ljud är en högtalarteknik som används när man vill begränsa ljudupplevelsen till en viss yta.

* Det finns olika tekniker beroende på hur mycket man vill att ljudet ska spridas.

* Ljudduschar är en effekt av det riktade ljudet när man projicerar ljudet i nittio graders vinkel uppifrån.

* Riktat ljud kan jämföras med ljusstrålen från en ficklampa som lyser upp en begränsad yta i ett rum.

* Riktat ljud kan användas i offentliga miljöer där man inte vill att ljudet ska smutsa ner den övriga ytan.

* Riktat ljud kan användas i samband med skärm, tex digital signage, informationsskyltar eller som ljudupplevelser som står för sig själva.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Ljuddesign

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.