Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det känns som att komma hem"

Publicerad: 5 april 2012, 09:54

Rebecka Edgren Aldén.

Foto: Josefin Falk.

I april 2003 startades tidningen Mama där Rebecka Edgren Aldén blev frilansande redaktör och skrev i den allra första tidningen. Tre år senare kom det första numret av Family Living och Rebecka Edgren Aldén blev magasinets första redaktionschef. I sommar kommer hon tillbaka till de båda tidningarna, den här gången som chefredaktör. – Det känns lite som att komma hem, säger Rebecka Edgren Aldén, till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

MamaFamily LivingRebecka Edgren AldénDamernas Värld

Rebecka Edgren Aldén gick på universitet i sex år och läste allt ifrån litteratur till konst, juridik och statsvetenskap. Det hela slutade med en filosofie kandidat i litteratur och en examen i journalistik.

Under de tolv åren som har gått efter examen har hon hunnit jobbat på många tidningar. Första jobbet var på tidningen UNT i Uppsala som reporter och redigerare. Sedan jobbade hon en kortare tid på Expressen med Carina Nunstedt som därefter grundade både Mama och Family Living.

De rörde sig i samma nätverk och var dessutom mammalediga samtidigt. Så när Carina Nunstedt startade Mama år 2003 fick Rebecka Edgren Aldén skriva i det första numret och blev sedan frilansande redaktör på tidningen.

– Det fanns ett hål i marknaden för en sådan tidning. Jag tror inte att många mammor förstår hur revolutionerande Mama var. Nu är det självklart att man pratar om kvinnor och män som föräldrar, det gjorde man inte på samma sätt då. Vi pratade inte heller om kändisar som föräldrar på den tiden.    Efter några år på Mama blev hon den första redaktionschefen på Carina Nunstedts andra tidning, Family Living, säger Rebecka Edgren Aldén.

– Carina Nunstedt har både lärt mig kvällsjournalistiken och hur man gör magasin, hon en viktig mentor och förebild. En annan som har lärt mig allt jag kan är Amelia Adamo, henne har jag otroligt mycket att tacka för och hon är än i dag ett stort stöd för mig, fortsätter Rebecka Edgren Aldén.  

I mars förra året slutade hon som redaktionschef på Amelia Adamos tidning, M-magasin. När Rebecka Edgren Aldén började som redaktionschef på magasinet var hon bara 35 år. Hennes kollegor var minst tio år äldre och målgruppen för tidningen var 50-plus.

– Rebecka Edgren Aldén är en energisk person med höga ambitioner. Hon är etisk, jobbar med både hjärna och hjärta och har ett kontrollbehov som gör att det inte blir några fel, säger Amelia Adamo.

Tycker du att Amelia Adamos beskrivning stämmer in på dig?
– Ja, det gör det nog, hon känner mig rätt väl, säger Rebecka Edgren Aldén.

Amelia Adamo sa också att du gråter när du blir riktigt arg, är det sant?
– Det kan nog stämma, men det var ganska länge sedan jag var så arg, säger Rebecka Edgren Aldén.  

Under tiden på M-magasin skrev hon boken "Skriet från kärnfamiljen" tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe som handlar om dagens kärnfamilj och hur man kan förändra vardagen för att få det jämställt och hur man skapar demokrati på hemmaplan.

Varför skrev du boken?
– Jag hade länge varit intresserad av och engagerad i jämställdhetsfrågor. I början av 2000-talet såg jag och min medförfattare Tinni Ernsjöö Rappe en backlash. Det som våra mödrar stod på barrikaderna och slogs för som förskola åt barnen och möjligheten för mammor att försörja sig, sågs plötsligt som något nödvändigt ont. Nu pratades det om hemmafrudrömmar och hur tidigt man borde hämta på förskolan. Men det var mammorna som pratade om det här, inte papporna som jobbade som aldrig förr. Småbarnspappor är den grupp i samhället som jobbar allra mest, i världens mest jämställda land. Därför bestämde vi oss för att undersöka hur jämställda vi faktiskt är.  

Det senaste året har Rebecka Edgren Aldén varit redaktionschef på Damernas värld.

– Det har varit spännande och en helt ny värld har öppnades för mig, för jag är egentligen ingen modemänniska. Jag har Martina Bonnier att tacka för mycket. Hon lärde mig att se på mode på ett helt nytt sätt, jag har stor respekt för hennes stora kunnande, säger Rebecka Edgren Aldén.

Från tiden på Damernas värld finns det en speciell sak hon vill föra vidare.

– Jag vill ta med mig tidningens sätt att tänka kvalitet i alla led, allt från text till bild och omslag. Damernas värld tackar till exempel konsekvent nej till alla intervjuer på mejl. Om vi får en intervju med Madonna tackar vi bara ja om vi får skicka vår egen reporter, säger Rebecka Edgren Aldén.  I sommar återvänder hon till Mama och Family Living fast nu som chefredaktör, en återkomst som känns helt naturlig.

– Tidningarna är en sådan stor del av mig, det är frågor jag kan och två redaktioner som ligger mig varmt om hjärtat. Hade jag inte tagit den här chansen hade jag alltid ångrat mig, säger Rebecka Edgren Aldén.    Genom Mama vill hon visa att man kan vara mamma på olika sätt, avdramatisera en aning och vara mer tillåtande.

– Jag vill att vi ska vara en peppande kraft, vi har så otroligt duktiga mammor i Sverige. Men som ibland har lite för höga krav på sig själva, jag vill att de ska känna att de duger som de är, säger Rebecka Edgren Aldén.    Däremot vill hon inte vara en åsiktspolis och har inte tagit jobbet för att omvända folk.

Rebecka Edgren Aldén vill sätta ett politiskt fokus på guppen föräldrar för att diskutera deras rätt i samhället.

– Jag har ganska starka åsikter själv, men det är inte just mina åsikter som tidningen ska driva, däremot finns det flera viktiga frågor som är kopplade till den här målgruppen. Det är viktigt att vi får ett barnvänligt arbetsliv där man kan förena jobb och barn och där de som går på föräldraledighet känner sig trygga med att deras jobb finns kvar när de kommer tillbaka.  

Vad tycker du om att många inredningstidningar visar upp en polerad och orealistisk bild av ett hem?

– Man ska komma ihåg att alla inredningsmagasin handlar om att inspirera och sälja en dröm. Jag tycker inte det är något negativt. Family Living är faktiskt den enda inredningstidningen där det finns människor och barn på bild och lego på golvet så i jämförelse med andra inredningstidningar är vi inte speciellt polerade, säger Rebecka Edgren Aldén.  

Hon är aktiv på twitter och har en blogg med samma namn som sin bok "Skriet från kärnfamiljen" men som just nu ligger på is.

– Jag gillar internet och att vara tillgänglig där. Mama har redan en jättebra närvaro på nätet och det tycker jag är viktigt. Jag vill visa att det finns människor bakom magasinen och att det går att prata med oss. Där är sociala medier oslagbara, säger Rebecka Edgren Aldén.  

Hon blev intresserad av jämställdhetsfrågor i 20-årsåldern och hittills under resan är hon mest stolt över att hon har vågat hoppa på nya tåg.

– Jag har arbetat på en tidning för kvinnor som var 20 år äldre en jag, en modetidning utan att kunna så mycket om mode och nu blir jag chefredaktör för två tidningar utan att ha varit chefredaktör tidigare. Jag är nästan på gränsen till dumdristig ibland, men jag tror att det är en viktig egenskap att våga kasta sig ut och prova nya saker, säger Rebecka Edgren Aldén.  

Fast Rebecka Edgren Aldén säger att hon även är lat och kan ligga i sängen till klockan 12 när hon är ledig. För att koppla av berättar hon att gymnastiken hjälper henne väldigt mycket.

På fritiden tränar hon två tävlingstrupper, en med killar och en med tjejer.

– När jag passar små barn som gör volter kan jag inte tänka på något annat, då måste jag vara fokuserad här och nu. Ingen bryr sig om vilken titel jag har där, hur jag ser ut eller vilka kläder jag har på mig och sådant, det är jätteskönt, säger Rebecka Edgren Aldén.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.