Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det känns som en catfight”

Publicerad: 28 oktober 2014, 10:08

SvD:S chefredaktör Fredric Karén och DN:s dito Peter Wolodarski.

Foto: Montage Andreas Elgstrand

Mediebråket mellan DN och SvD kring ubåtslarmet i Stockholms skärgård fortsätter. – Det känns som lite catfight över det hela, säger Försvarsmaktens tidigare presschef Staffan Dopping till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénPeter WolodarskiSvDUbåtsjaktenFörsvarsmakten

Mikael Holmströms avslöjande om att ett nödsamtal föregått ubåtslarmet i Stockholms skärgård fick stort genomslag i både nationell och internationell media.

Men igår gick DN ut med att det inte har skett något ryskt nödsamtal och byggde det hela på en högt uppsatt källa inom "Marinens underrättelsetjänst".

SvD var inte sena att påpeka att det inte finns någon sådan beteckning, vilket man baserade på uppgifter från Försvarsmakten.

Nu slår DN tillbaka och menar att det bara handlar om olika begrepp för enheter.

Pr-konsulten Staffan Dopping är tidigare presschef på Försvarsmakten.

– Jag ser det snarare som ett journalistiskt försök av DN att beskriva vad man har haft kontakt med, säger han.

Han menar att SvD har en tradition av tunga försvarsavslöjanden och är taget på sängen över att plötsligt bli ifrågasatta.

Chefredaktören Fredric Karén har också slagit tillbaka mot DN med att man inte ser några skäl att misstro uppgifterna.

– Det intressanta är att hela Mediesverige har behandlat alla försvarsscoop från SvD som trovärdiga och det här är första gången på länge som något har ifrågasatts. Jag tycker att det är bra att man inte tar alla scoop för sanningar, utan ifrågasätter dem, säger Staffan Dopping.

Han tycker också att det är lågt av SvD att ifrågasätta DN:s artikel genom att kritisera att Militärens underrättelsetjänst är en verksamhet som inte existerar.

– Det är ett tämligen billigt försökt att försöka skjuta DN:s rapportering i sank, säger Staffan Dopping.

DN-reportern som skrev artikeln om Marinens underrättelsetjänst, Robert Holender, har hört av sig till Resumé och har förklarat varför han kallade det just Marinens Underrättelsetjänst.

Han uppger att det finns två enheter som har det formella namnet MTS-M2 – Marinens Tekniska Stab (MTS) och Marin Underrättelsetjänst (M2).

"Inte många utöver militärer känner till beteckningen. Jag beskrev enheten som "marinens underrättelsetjänst" efter samråd med MTS-M2. Syftet var att göra det mer begripligt, men det kanske blev tvärtom.", skriver Robert Holender i ett mejl till Resumé.

Resumé har sökt Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.