lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Det låg bakom Expressens blunder om kungafamiljen

Publicerad: 28 augusti 2017, 08:13

Till vänster syns hur förvirring spred sig i Expressens Slack-kanal efter att den felaktiga flashen gått ut.

Foto: Andreas Elgstrand

Under gårdagen var det många som uppmärksammade Expressens tabbe där tidningen felaktigt hävdade att det var prins Carl Philip och Sofia, snarare än prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, som väntade barn.

Ämnen i artikeln:

KungahusetExpressen

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under gårdagen stod det klart att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill väntar barn. För den som har Expressens push-funktion på telefonen rådde det dock lite oklarheter vilket par inom kungafamiljen som egentligen väntade tillökning. Tidningen råkade nämligen pusha ut att det var prins Carl-Philip och prinsessan Sofia som redan fått sitt barn. En felaktig artikel hann även skrivas där samma uppgifter återgavs. Tre minuter senare kom rättelsen. Ovan syns hur förvirring spriddes på redaktionens Slack-kanal efter att missen gått ut.

– Det blev en missuppfattning i vårt nyhetsarbete på ledningsnivå och en felaktig push gick iväg. Enligt vår policy skickade vi iväg en rättelse direkt efteråt, berättar Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen, som ansvarar för nyhetsarbetet.

– Vi tycker så klart det är väldigt beklagligt och det var många på vårt hårt arbetande redaktion som blev ledsna. Totalt blev det tre pushar vilket det är väldigt lätt att göra sig lustig över i sociala medier, men vi tar detta mycket allvarligt.

Hur viktigt är det att vara först med en sån här nyhet?

På redaktionen brukar vi prata om att ingen minns vem som var först men att alla minns vem som hade fel. Samtidigt ska man ha i åtanke att vi gör fler än 400 publiceringar varje dag, sänder massvis med live-tv och vill så klart ha ett så effektivt nyhetsarbete som möjligt. Alla är väldigt måna om att det ska bli rätt och det är mitt ansvar att se till att vi har en balanserad nyhetsorganisation där enstaka fel, som de flesta av oss riskerar att göra ibland, inte ska gå igenom, avslutar Alselind.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev