Media
Det smutsiga spelet om Realtid
Publicerad: 6 april 2017, 09:18
Realtids vd Jonas Wiven-Nilsson och Mats Qviberg. Foto: Andreas Elgstrand (montage)
Custos skulle tillsammans med Realtid skapa "ett nordiskt Bloomberg" ihop med Metro. Sex veckor senare krigar parterna på väg mot rätten. Custos vill betala 10 miljoner för att sparka Realtids grundare Jonas Wiwen-Nilsson. Så vad var det i drinkarna på Tändstickspalatset den 20 december?
Custos vd Christen Ager-Hanssen har talets gåva. Det visar han inför Realtids personal som bjudits på juldrink i kontoret ett stenkast från Kungsträdgården. Det är fyra dagar till julafton och för Realtids luttrade anställda är norrmannen det närmaste tomten man kan komma.
Fyra dagar tidigare har Custos för fyra miljoner kronor köpt in sig med 23,6 procent i den kämpande affärssajten. Och dessutom lovat garantera en företrädesemission om 5 miljoner kronor. Den ska trygga Realtids ekonomi och på sikt är tanken att finansiera en nordisk expansion med pengar från Qvibergsfären.
Christen Ager-Hanssen målar en ljus vision om Realtid som början på ett digitalt mediebygge, ett Schibsted i miniatyr, och drinkarna värmer denna årets mörkaste natt. Han pratar också om att köpa Metro. Men Realtids grundare, vd och delägare Jonas Wiwen-Nilsson har sina dubier. Det har redan varit några märkligheter. Å andra sidan är han van vid att hantera akuta problem, oftast ekonomiska.
2003 startade Jonas Wiwen-Nilsson sajten Realtid med målet att konkurrera med Dagens Industris nätupplaga. Det gick förstås inte alls, förlusterna hopades och delägarna gick in stöttade med pengar. 2011 rekonstruerades bolaget och bytte affärsfokus till finanssektorn. Det gick bättre, men fortfarande back.
I fjol försökte Realtid ta in 8 miljoner i nytt kapital för att rensa bort gamla aktieägarlån och konvertibler. Det misslyckades och Realtid var i akut behov av likviditet. Samtidigt slutade den kapable chefredaktören Per Agerman för att pröva livet som frilans och författare.
Jonas Wiwen-Nilsson bad rekryteringsfirman ta med Staffan Erfors på listan över nya tänkbara chefredaktörer. Erfors har varit chefredaktör på Kvällsposten, USA-korre åt Expressen och jobbade nu åt Moderaterna i Stockholms läns landsting. De hade en relation sedan tidigare och den 3 oktober började han som chef på Realtid. Wiwen-Nilsson var nöjd med sin värvning, för Staffan Erfors är en driven nyhetsjägare.
En höstkväll åt Staffan Erfors middag på Teatergrillen med investeraren Christen Ager-Hanssen, som tidigare i samband med HQ-rättegången nämnt att han kunde tänka sig att köpa hela Realtid. Erfors tipsar Wiwen-Nilsson om att kontakta Ager-Hanssen och en affär börjar växa fram.
Men det är inga vackra kalkyler Wiwen-Nilsson har att visa fram, bland annat en budget på tolv miljoner för 2017 med två miljoner i förlust.
– De oreviderade räkenskaperna per sista oktober var skrikande röda, bekräftar Jonas Wiwen-Nilsson.
Det verkade inte skrämma Ager-Hanssen som för Custos räkning köper fyra miljoner aktier à en krona och blir ägare till 23,6 procent av Realtid.
– Vi hade stimulerande möten och var överens om såväl strategi som positioner och journalistiken, minns Wiwen-Nilsson. Ager-Hanssen är en av få som känner styrka och skalbarheten i varumärket på samma sätt som jag.
Christen Ager-Hanssen ser också en potential i Realtid:
– Jag tittade på bolaget för tre år sedan och insåg att det enda problemet var Wiwen-Nilsson, som inte hade ordning på nånting. När jag träffade Erfors i höstas sade jag "okey, vi gör en kikhålsinvestering om de skaffar en kompetent redaktionsledning". Jag har sagt från dag ett att Wiwen-Nilsson måste bort.
När affären den 16 december ska kommuniceras vill Custos vänta med att offentliggöra köpet till efter nyår och Realtid går med på det. Men samma dag twittrar Custos, där Mats Qviberg äger 40 procent, ut köpet.
Va, ska Qviberg in i media? Han som varit så kritisk mot medierna i samband med HQ-rättegången? Varför?
Svaret kommer nästa dag i Svenska Dagbladets intervju, där Qviberg medger att han nog vill ha viss kontroll över vad som skrivs. Det var inget Ager-Hanssen diskuterat med Wiwen-Nilsson, som blir förbannad. Så förstör man ett varumärke, tänker han, över julhelgen.
Rubrikmaskinen Mats Qviberg i alla ära, men det är Ager-Hanssen som styr Custos och driver affärerna. Några dagar senare vill Staffan Erfors publicera en intervju med Ager-Hanssen i Realtid, men Wiwen-Nilsson gillar inte idén. Norrmannen ringer upp och de ryker ihop rejält.
– Ska vi bygga ett Bloomberg får vi fanimej ha koll på hur vi själva kommunicerar, sade Wiwen-Nilsson till sin nya delägare och konstaterar i efterhand att "där blev jag paria".
Efter årsskiftet träffas parterna igen och diskuterar affärsplanen för 2017. Stämningen sägs vara god och allt verkar normalt. Custos garanterar emissionen och betalar senare in sin andel på 1,2 miljoner.
Den 30 januari kallar Realtid till extra bolagsstämma den 14 februari. Då klantar de till det i en detalj: emissionen ska ge 5,3 miljoner kronor, men antalet aktier blir då 20 350 000 och bolagsordningen sätter taket för antal aktier i bolaget till 20 miljoner. Ändringar i bolagsordningen kräver att kallelsen skickas ut fyra veckor före stämman, inte två. De får det mindre goda rådet att ta upp ändringen som extra punkt på stämman.
Den 1 februari sänds det första avsnittet av webb-tv-programmen "Vit som snö" som handlar om HQ-kraschen. Mats Qviberg, Mikael König med flera frikändes i brottsmålet förra sommaren, men den civilrättsliga processen som Realtid bevakar kvarstår. Programmen ligger på sajten Financial Stockholm, är gjorda "i samarbete med Realtid" med Staffan Erfors som programledare.
Programmen kommer som en total överraskning för Jonas Wiwen-Nilsson som den 3 februari diskuterar satsningen med Erfors, som då bandar samtalet i smyg och skickar ljudfilen till Ager-Hanssen.
Den 13 februari ringer Jonas Wiwen-Nilsson till Tim Floderus på Custos och påminner om att de måste registrera sina aktier om de vill delta i stämman påföljande dag. Men ingen från Custos dyker upp. De ägnar sig åt större affärer.
Stämman beslöt höja taket för antalet aktier till 60 miljoner, vilket skulle ge en möjlighet att späda ner nuvarande ägare genom att emittera aktier till lågt pris. Beslutet hävdes senare efter Custos formella protester.
Den 15 februari meddelas att Custos köpt Metro för 50 miljoner kronor från Kinnevik. Tanken är att integrera Metro och Realtid samt att genomföra ytterligare förvärv.
Under februari har relationen mellan Jonas Wiwen-Nilsson och hans chefredaktör Staffan Erfors blivit allt sämre. Wiwen-Nilsson hävdar att Erfors går Ager-Hanssens ärenden och tillbringar mer tid på Custos än på Realtid, där han är anställd, och vill sparka honom.
– Det stämmer inte alls, säger Staffan Erfors. Jag tror inte jag var uppe på Custos en enda gång i februari och har inte tagit emot en krona av dem i ersättning.
Men stämningen på redaktionen blir allt sämre:
– Jag fick vittnesmål från redaktionen om stoppade artiklar eller artiklar skrivna av Ager-Hanssens sambo som tagit rollen som Realtids "head of social media" med Erfors byline. Vi fick känslan av att bli publicistiskt våldtagna av Custosgänget, säger Jonas Wiwen-Nilsson
Den 23 februari tackar Realtid av redaktionschefen Nina von Koch. Mitt i festen ringer Ager-Hanssen och vill ha ut ekonomiska rapporter eftersom Erfors slagit larm om inkassokrav. En minoritetsägare har inte rätt till det, bara till att ta in en extern granskare, vilket Custos nu begärt.
Det blir en hetsig diskussion på telefon. En stund senare dyker Metros vd Mikael König och Tim Floderus upp på redaktionen där festen pågår och kräver utskrifter från Realtids bokföring, vilket de får.
Bråken utmynnar i ett möte morgonen den 24 februari på begäran av Realtids ordförande Thomas Vinell på Custos kontor. Christen Ager-Hanssen säger att om Erfors sparkas återkallar Custos garantin för emissionen (omöjligt enligt lagen så länge stämmans beslut gäller/red anm) och hotar att "krossa Realtid" och ta över personalen.
– Starta inte ett krig ni inte orkar med, råder Ager-Hanssen.
Norrmannen uppmanar i stället Vinell att sparka Wiwen-Nilsson och låta Metros nye vd Mikael König, tidigare vd i HQ Bank, åtalad och frikänd, ta över som vd. Vinell vägrar och får tag i Custos ordförande Mats Qviberg på sportlov i Åre för att höra om han står bakom sin vds agerande. Qviberg föreslår en kompromiss där Erfors ska kvarstå som Realtids chefredaktör till 30 mars, då han utses till chefredaktör för Metro, där hans föregångare Eric Ljunggren fortfarande är ansvarig utgivare.
En andra del i kompromissen blev att kontakten mellan Realtid och Custos skulle skötas av Mats Qviberg. Bolaget lovade att kvarstå som garant för emissionen och parterna var överens om att inte kasta skit på varandra i medierna.
Men för en vecka sedan brakade striderna loss igen. Custos vill inte stå för emissionen, bolaget ha tillbaka 1,2 miljoner och kräver att Realtids styrelse samt vd Wiwen-Nilsson avgår.
På kort tid har Custos värvat över flera av Realtids nyckelpersoner till Metro, chefredaktören Staffan Erfors, redaktionschefen Henrik Ek, AD John Bark, som ansvarade för Realtids contentsatsning samt vd-assistenten Isabel Samolov.
– Vi har kompetens nog att starta en egen ekonomisajt, säger Ager-Hanssen. Om vi inte köper Realtid.
På fredag kallas till ny extra bolagsstämma i början av maj i Realtid, som har 150 mindre aktieägare. Där ska Custos försöka göra sig av med Jonas Wiwen-Nilsson:
– Staffan Erfors har berättat hårresande saker om hans sätt att sköta företaget, säger Christen Ager-Hanssen. Realtid omsätter ju inte mycket mer än ett vanligt hushåll.
– Vi kan gå in med tio miljoner bara Wiwen-Nilsson inte har någon operativ roll. Om han hade skött sig bra hade han kunnat få något strategijobb på Metro. Nu är jag övertygad om att han inte får någon support på stämman. Vi har redan talat med ett flertal andra aktieägare.