Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Det väller in läsarmejl”

Publicerad: 30 juli 2012, 08:10

Mattias Carlsson, reporter på DN.

Foto: Aftonbladet.

Reportern Mattias Carlsson lämnade Aftonbladet för DN, för att få göra ordentliga grävjobb. Ett sådant kom i dag då hans genomgång av en 25 kilo tung bunt av kvitton brutalt avslöjar Tillväxtverkets slöseri med skattepengar. – Det väller in läsarmejl i dag, säger Mattias Carlsson om reaktionerna på publiceringen.


Ämnen i artikeln:

Mattias Carlsson

Mattias Carlsson står bakom dagens största inhemska nyhet: Tillväxtverket som tvingas spara och säga upp personal har lagt miljonbelopp på interna nöjen som middagar och spa-behandlingar.  Bland annat spenderade Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet över 850 000 kronor på en personalfest på Grand Hôtel i Stockholm.

Mattias Carlsson har jobbat fram avslöjandet under nästan tre veckors tid.

Han har gått igenom varje transaktion. Det handlar om mängder av kvitton – en 25 kilo tung bunt med 13 pärmar. Det visade sig vara en guldgruva för en journalist.

–      Det är ju anmärkningsvärt att Tillväxtverket bett om extrapengar samtidigt som man varit så frikostig med att spendera pengar. Det här är verkligen värt allt jobb. Det väller in läsarmejl. Alla är skitförbannde över hur det har kunnat få gå till så här, säger Mattias Carlsson.

Myndigheters slöseri med skattepengar retar gallfeber på svenska folket. Hur kände du när du gick igenom materialet, blev du också förbannad?
–      I det här fallet blev man nästan full i skratt, för man hittade så mycket konstiga grejer när man kollade kvittona, säger Mattias Carlsson.

Hur tycker du att Christina Lugnet svarar på dina frågor?
– Hon verkar inte förstå problemet och det får stå för sig självt. Det säger en del.

Mattias Carlsson lämnade Aftonbladet för DN i våras – just med förhoppningen att få tid att göra genomarbetade granskningar. Nyheten gör sannolikt hans gamla arbetsgivare Aftonbladet lite avundsjuk. Kvällstidningen toppade sajten med en rewrite på DN:s nyhet i morse.

DN:s granskning av Tillväxtverket fortsätter i morgon, och fler myndigheter har anledning att svettas.

– Jag och Kristoffer Örstadius gjorde för en tid sedan en grej om AP-fondernas chefers lyxliv på folkets pengar, och vi fick extremt mycket reaktioner från läsarna. Då fick vi en hel del tips som vi håller på att kolla upp, säger Mattias Carlsson.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Mattias Carlsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.