Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Det var den sjukaste timmen i mitt arbetsliv"

Publicerad: 9 november 2016, 15:17

Foto: Pressbild

Många blev förvånade när pendeln plötsligt började svänga till Trumps fördel. Inte minst Aftonbladets desk. Utrikesredaktör Martin Schori ser anledning till självrannsakan hos många yrkesroller.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetMartin SchoriHillary ClintonDonald Trump

Många blev förvånade när Donald Trump började vinna viktiga delstater i USA:s presidentval. Hillary Clinton hade av de flesta spåtts som vinnare inför valet och även under valnattens inledning såg det ut att gå vägen för henne.

På Aftonbladets desk som var bemannad med tio personer var förvåningen total under natten. Martin Schori, utrikesredaktör på tidningen, och hans medarbetare kunde se på New York Times prognos hur pendeln började svänga till Trumps fördel.

– Det var den sjukaste timmen i mitt arbetsliv. Tidigare på kvällen så hade det gått enligt plan om man tänker på opinionsiffrorna. Vi hade redan börjat förbereda oss på hur vi skulle lägga upp det inför en Clinton-seger, säger Martin Schori.

New York Times prognos som förvånade Aftonbladets journalister – och många andra:

– Min kollega Hans Osterman sa 'vafan, nu är det nere i 60 procent' och syftade på sannolikheten för en Clinton-seger i New York Times prognos. Då kändes det som att allt rasade samman och varenda mätning gick åt Trumps håll. Börserna som var öppna blev det oroligt på. Det blev bara en sån totalvändning på en timme, som man kunde följa i realtid. Det var väldigt omtumlande.

Vändningen skedde mitt i natten innan morgongänget hade kommit in. Precis när organisationen är som tajtast enligt Martin Schori.

– När man såg pendeln slå om i New York Times prognos kände jag att det här håller på att gå åt helvete, men inte på grund av personliga åsikter, utan för att det började bli något helt annat än vad vi förväntat oss och att vi hade väldigt mycket att göra.

En redan hektisk natt blev alltså ännu mer hektisk. Martin Schori har jobbat sedan tisdag morgon, med två korta pauser och två timmar sömn under onsdagsmorgonen.

Vad hände med trafiken?
– Det var ett otroligt tryck i klickstatistiken, det var mycket folk som var inne på sajten. Såna siffror har vi inte sett på natten tidigare och jag kan tänka mig att det kommer slås rekord i antalet besök räknat på timbasis.

Hur förändrades arbetet?
– Dels måste man försöka se till att reda ut vad som händer. Många av staterna var i ett tidigt skede och man kunde följa på CNN hur de dissekerade varenda liten valkrets. Dels behövde vi reda ut vad som händer framåt. Parallellt handlade det om att börja förbereda för att det kan bli ett annat resultat än det förväntade, och hur vi skulle göra det.

Nyhetsläget med Donald Trump som vinnare blir ett helt annat menar han.

– Det är en kandidat som inte är en traditionell politiker, en kandidat som levt på populism och rena lögner och på att splittra grupper. Det är vi inte speciellt vana vid, även om vi börjar bli det. Vi har ett helt annat uppdrag då som journalister.

– Det är många yrkesroller som har anledning att rannsaka sig själva, dels de som gör opinionsundersökningar och dels vi som sprider dem. Vi i medierna har uppenbarligen missat en stor story. Det råder det inget tvivel om. Vi har pratat om att de lågutbildade vita männen röstar på Trump. Men vi har missat att en majoritet av de vita kvinnorna röstade på Trump.

Vilka lärdomar kan man dra?
– Det är lite tidigt att säga. Men vi har helt klart en hemläxa att göra.

LÄS ÄVEN: Självkritiska och chockade – tunga USA-medier reagerar på valet

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.