Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Detaljerna om nedskärningarna

Publicerad: 18 augusti 2014, 13:50

Sydsvenskan-huset.

Från 600 till 400 tjänster – Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad får rejäla konsekvenser. Runt 80 journalisttjänster kapas. I morgon får de anställda besked om nedbemanningarna i den nya organisationen, efter Sydsvenskans köp av HD.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs Dagblad

Nu kommer detaljerna om Sydsvenskans och HD:s nya gemensamma organisation efter affären.

Enligt Kvällsposten halveras exempelvis antalet redigerare, och webbredaktionen centraliseras till Malmö, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Totalt försvinner 200 tjänster. Från dagens 600 till 400. Antalet journalisttjänster minskas från 230 till 180 på de två tidningarna.

Helsingborgs Dagblad får behålla sina lokalredaktioner i bland annat Ängelholm och Landskrona men den gemensamma webbredaktionen placeras i Malmö.

Sydsvenskans ekonomiredaktione och Malmöredaktionen blir en enda redaktion. Antalet reportertjänster halveras samtidigt.

Båda tidningarna behåller sina sportredaktioner men båda bantas kraftigt.

Tidningarna får en gemensam redaktion för grävande och undersökande reportage, i Malmö.

De anställda informeras om åtgärderna i morgon, först Sydsvenskans ansttälda klockan 10 – senare på eftermiddagen ges motsvarande information till de anställda på HD.

Helsingborgs Dagblad har i dag 250 anställda och Sydsvenskan har 350 anställda.

Enligt Kvällsposten har fackklubbarna på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad redan kallats till förhandlingar om den nya organisationen.

Varken facket eller ledningen vill kommentera uppgifterna. Men Pia Röding, ordförande för Sydsvenskans journalistklubb, säger att det kommer att bli "smärtsamt".

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.