Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 8 Februari 2013, 10:49
Foto: Andreas Elgstrand.
Dagens Industri har fått grus i maskineriet. Företaget rapporterar visserligen en vinst på 149 miljoner kronor för helåret 2012, men den är ändå 57 miljoner kronor lägre än året dessförinnan. Henrik Stangel har varit vd i lite drygt ett år: – Det är aldrig roligt när vinsten minskar, men vi ser att tappet nästan enbart är konjunkturrelaterat, säger han.
Ämnen i artikeln:
Henrik StangelDagens Industri gjorde sitt näst bästa resultat på tio år under 2011.
Resultatet efter finansiella poster, finansnettot, landade på 206 miljoner kronor.
Dagens Industri har dock haft det betydligt tuffare under det gångna året.
Rörelsemarginalen minskar med 5 procentenheter från 26-21 procent och finansnettot hamnar på 149 miljoner kronor. Det vill säga 57 miljoner kronor lägre än 2011:
– Det är ändå bra i branschen med tanke på de tider som råder, men vår stora utmaning ligger i att vi har tappat 10 procent av omsättningen. Jag ser dock att det nästan enbart är annonsrelaterat, medan upplageaffären är stabil, säger Henrik Stangel.
DI har idag cirka 74 000 prenumeranter som betalar drygt 5 100 kronor per år – priset höjdes med 15 procent under november förra året:
– Man måste komma ihåg att vi nu inkluderar allt digitalt material. Vi har även rullat ut en läsplatteversion av DI Weekend under januari, säger Henrik Stangel.
Han vill inte berätta hur stor kassa DI har, men sticker inte under stol med att verksamheten genererar ett bra kassaflöde till andra Bonnier-verksamheter.
Dagens Industri genomför även en rad åtgärder för att få upp sin rörelsemarginal. Dels omorganiserar man annonsorganisationen, vilket bland annat innebär att verksamheten har splittrats upp så att man har en mer tydlig mediebyråaffär, dels har man kopplat in Andreas Sandin som ny annonsdirektör.
En tredje åtgärd är att man har dragit igång Tema Konferens, där Fredric Holmgren från IDG går in som chef:
– För oss handlar om att erbjuda kunderna en kombination av nischade produkter och erbjudanden, säger Henrik Stangel.
Han ser också en ljusning i det att bilbranschen verkar ha återhämtas sig något från sin djupa svacka:
– Nu glömmer vi 2012 och bara kör, säger Henrik Stangel.
Dagens Industri har inte haft några större uppsägningspaket trots vinstraset under 2012 och har inga sådana i pipen – man berättar ju sällan om sådant i förväg.
DI har heller inga större rekryteringskampanjer på gång:
– Vi ser det som klokare att försöka behålla vår kostnadsmassa och vara väl förberedda så att vi verkligen kan tillvarata våra resurser när annonskonjunkturen vänder, säger Henrik Stangel.
Han delar Jonas Bonniers uppfattning om att mediebranschen aldrig har varit så spännande som nu:
– Vi diskuterar inte längre vad vi ska göra, utan alla testar. Det är också betydligt billigare att satsa på digitala erbjudanden, säger Henrik Stangel.
Sydsvenskan har infört en betalvägg. Ska ni göra samma sak?
– Vi har redan stora bannerintäkter på webben och det är klart att vi ska införa någon form av betallager, men i så fall handlar det snarare om det fördjupade innehållet, säger Henrik Stangel.
Karl-Johan Byttner
Ämnen i artikeln:
Henrik Stangel