Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DI-chef i Lexbase – förklarar för grannarna

Publicerad: 3 februari 2014, 11:50

Andreas Johansson, redaktör för DI Weekend.

Foto: Andreas Elgstrand.

DI Weekend-chefen Andreas Johansson finns med i Lexbase. Han fälldes för Expressens vapenköp – men kan frias i HD. – För att bespara nyfikna grannar i kvarteret de pengar det skulle kosta att läsa domen så gjorde jag en offentlig statusuppdatering på Facebook, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

LexbaseExpressenAndreas JohanssonDI Weekend

I samband med att Lexbase-debatten kulminerade i slutet av förra veckan skrev Andreas Johansson ett inlägg på Facebook:

”Kära grannar i kvarteret! Jag är 35-åringen i lägenhet 3001 som finns med i Lexbase listor, bland 100 000-tals namn och som en liten blipp bland 100 på kartan i vårt grannskap. Tänkte bara meddela att domen inte vunnit laga kraft, HD beviljade prövningstillstånd i fjol och om ni undrar något om Expressens vapenköp i Malmö för fyra år sedan så är det bara att knacka på.”


Hösten 2010 var Andreas Johansson, då nyhetschef på Expressen, inblandad i kvällstidningens vapenköp i Malmö. Syftet var att visa hur lätt det var att få tag på vapen i staden.

Men tidningen polisanmäldes och fälldes i såväl tingsrätten som hovrätten. Andreas Johansson fälldes för medhjälp till vapenbrott, reportern Diamant Salihu för vapenbrott och chefredaktören Thomas Mattsson för anstiftan till vapenbrott.

Men att HD ska ta upp fallet och att trion därmed kan frias hade ingen relevans för Lexbase.

– Eftersom det finns en dom med mitt namn på i Malmö tingsrätt så förstod jag att jag ingår i den här cyniska affärsidén som utnyttjar svensk offentlighetsprincip och tryckfrihetsförordning. Det tog inte särskilt lång tid att titta efter i den hackade filen som fortfarande ligger ute för att få det bekräftat, säger Andreas Johansson till Resumé och fortsätter:

–      För att bespara nyfikna grannar i kvarteret de pengar det skulle kosta att läsa domen så gjorde jag en offentlig statusuppdatering på Facebook där jag kortfattat förklarade de faktiska omständigheterna.

Är det någon granne som knackat på?

– Nej, ingen har knackat på. Jag har förmånen att bo med sympatiska grannar, som följer nyhetsrapporteringen. Jag tror att de flesta i trappuppgången känner till Expressens vapenköp, och det faktum att HD i höstas beviljade prövningstillstånd.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.