Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DI-reporter hyllar sin finansiär i tidningen

Publicerad: 24 april 2008, 11:36

Reportern Sophie Nachemson-Ekwall hyllade nyligen i Dagens Industri Tom Hedelius, Inudstrivärdens starke man.
Samme man finansierar Nachemson-Ekwalls forskning på Handelshögskolan.


Handelsbankens styrelseordförande Lars Grönstedt avgick nyligen under uppmärksammade former. Händelsen fick DI:s tunga börsreporter Sophie Nachemson-Ekwall att skriva en kommentar med rubriken ”Tom Hedelius har Industrivärden i sin hand efter pensionen”.

I texten beskrivs Hedelius som ”mäktigare än någonsin”.  Och Nachemson-Ekwall spår att Hedelius kan komma att behålla sin maktposition i många år framöver. Basen för Hedelius maktutövning i bland annat Handelsbanken är, enligt Nachemson-Ekwall, den okända stiftelsen Jan Wallanders och Tom Hedelius forskningsstiftelse.

Samma stiftelse finansierar ett treårigt forskningsstipendium på Handelshögskolan i Stockholm för just Sophie Nachemson-Ekwall.

Borde inte det ha framgått i DI?

– Det avgör inte jag. Det viktigaste är att redaktionen kände till det och det gjorde de. Dessutom är texten en saklig faktaåtergivning utan några personliga åsikter, säger Sophie Nachemson-Ekwall.

Skadar inte kopplingen till Hedelius din trovärdighet som journalist?

– Det är inget jag skäms över. Jag är jag oerhört stolt över stipendiet från Handelsbanken. Det är bland de finaste man kan få i ekonomi.

Men kopplingen till Hedelius kan väl skada tidningens trovärdighet?
– Vi upplevde inte det här som en jävssituation. Jag jobbar dagligen med den här problematiken. Min bror är börs-vd, min man är ir-chef på Nordea och mina kurskamrater från Handels sitter på många tunga vd-jobb. Jag har kompisar över allt.

– Likt förbaskat har jag lyckats kryssa fram under femton år som journalist och skriva intressanta artiklar med bibehållen trovärdighet.

– Enkelt uttryckt; när man kommer i medelåldern, har gått på Handels och har ett etablerat nätverk i Stockholm måste jag dagligen göra avvägningar om vad jag kan och inte kan skriva.

På DI är det editionschefen Anders Lundborg som tog initiativet till Nachemson-Ekwalls krönika om Tom Hedelius.

– Jag kände till Sophies koppling till Hedelius stiftelse. Det är inte det minsta konstigt. Jag tycker inte att det är en hyllningsartikel att peka ut någon som en av Sveriges mäktigaste, säger Anders Lundborg.

Borde inte kopplingen till Hedelius stiftelse framgått i artikeln?
– Nej, som Bonnier-anställd skriver vi ofta om Bonnier utan att det behöver framgå. Det här är en icke-fråga.

Under sina tre år som forskare på Handelshögskolan fortsätter Nachemson-Ekwall att jobba 20 procent på DI.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.