Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DI:s bråk med franska ambassadören

Publicerad: 18 november 2013, 08:31

Jean-Pierre Lacroix

Frankrikes ambassadör i Stockholm, Jean-Pierre Lacroix, går till angrepp mot Dagens Industri. Han menar att Henrik Mitelmans krönika från i fredags om det ekonomiska läget i Franrkike innehåller en rad felaktigheter.


Ämnen i artikeln:

Dagens Industri

Dagens  Industris makroexpert Henrik Mitleman hade i fredags en kritisk krönika om  Frankrikes ekonomi där han pekade ut landet som EU:s nästa stora  krishärd.

Det fick Frankrikes ambassadör, Jean-Pierre Lacroix, att se rött. I  ett brev, som DI publicerar i dagens tidning, pekar han på en rad ”allvarliga faktafel”.  

Lacroix värjer sig emot att Henrik Mitelman skriver att Frankrikes BNP sjunker.

”Det  är fel”, svarar Jean-Pierre Lacroix. ”Frankrike tog sig  ur recessionen under andra kvartalet i år med en BNP-tillväxt på 0,5 procent”.  

Även om siffran blev minus  0,1 procent för tredje kvartalet pekar EU:s tillväxtprognos för landet på en  ökning på 0,2 procent i år och 0,9 procent 2014, påpekar Lacroix.

Han sågar även andra delar av krönikan. Bland annat uppgiften om att det offentliga underskottet och att uppgiften om att pensionsåldern sänktes när Francoise Holland valdes till president. Lacroix menar också att det är kläder och inte, som Mitelman skriver, lyxvaror, ost och vin som utgör kärnan i handelsbalansen.

Henrik Mitelman slår tillbaka. Han menar att brevert från Lacroix är ett tecken på Frankrikes problem.

Enligt  Mitleman har han och Jean-Pierre Lacroix bara tittat på siffrorna från  två olika håll: Mitleman på den senaste faktiska statistiken och Lacroix  på de senaste prognoserna om framtiden.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Dagens Industri

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.