söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Diamant Salihu: ”22-åringens vänner hade förtroende för mig”

Publicerad: 24 november 2015, 13:51

Diamant Salihu lyckades landa första intervjun med den tidigare misstänkte terroristen.

Foto: Andreas Elgstrand/Ylwa Yngvesson

Expressens Diamant Salihu fick första intervjun med 22-åringen som förra veckan misstänktes för terrorbrott i Sverige. ”Det var väldigt viktigt”, säger han till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Expressen.seThomas MattssonDiamant SalihuExpressen

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Det var under natten till tisdag som Expressens reporter Diamant Salihu fick kontakt med den tidigare misstänkta 22-åringen när han förenats med sina vänner i Boliden. Expressen har i samband med denna publicering gått ut med namn och bild på 22-åringen, något som han själv har godkänt. Mannen berättar i en inspelad intervju hur han anser att Säpo skött sitt jobb korrekt. Han är inte bitter på jakten eller på det faktum att svenska medier hängt ut honom som terrorist.

Diamant Salihu har rapporterat om terrorjakten sedan start. Han har bland annat pratat med vänner och familj till 22-åringen för Expressens räkning. Han har haft tät kontakt med mannens vänner, varför han senare lyckades få första intervjun efter frisläppandet.

– Jag var i Boliden i slutet av förra veckan och fick bra kontakt med flera av 22-åringens vänner. Jag är glad för förtroendet de kände för mig och att jag fick första intervjun med förra veckans mest omskrivna person, säger han till Resumé.

Hur kunde 22-åringen vara så lugn när han greps på felaktig grund?
– Jag tror att han har hunnit landa sedan misstankarna avskrevs mot honom. Han kände sig också trygg och väldigt glad över att få träffa de enda människorna som står honom nära i Sverige. 22-åringen sa också att alla har förstått att han är helt oskyldig och att han äntligen kan fortsätta leva sitt liv. Han vill bo kvar i Boliden och bara leva ett normalt liv.

Du hade även kontakt med mamman. Kände du från början att allt inte stod rätt till och att 22-åringen kunde vara oskyldig?
– Det är naturligt att en mamma ser det bästa i sitt barn, så 22-åringens mammas övertygelse om hans oskuld var kanske inte det jag la störst vikt vid. Men det var ändå en viktig pusselbit. Detaljer hon berättade tillsammans med uppgifter från vänner om 22-åringens livsstil gick inte ihop med det jag vet om personer som är medlemmar i terrorgrupper. Jag kunde däremot inte veta säkert förrän han släpptes och misstankarna avskrevs.

Kvalar det här in på listan över de viktigaste intervjuerna du gjort?
– Nej, de viktigaste intervjuerna jag gjort är med barn som jag träffat i krigets Ukraina, på flykt genom Europa och nyligen i flyktingläger i Jordanien. Deras historier är de viktigaste jag har haft förmånen att göra för de påminner mig och alla våra läsare om hur verkligheten är för miljoner människor, och att vi som har förmånen och turen att bo i Sverige ska vara oerhört tacksamma för det.

Diamant Salihu ger en eloge till webb-tv-gänget på Expressen TV som klippte ihop intervjun inatt.
– Starkt jobbat av vårt gäng på webb-tv som gör ett grymt jobb dygnet runt och fick ihop allt i god tid. Då hade jag själv redan gått och lagt mig.

Hur känner du om att flera tidningar i Sverige, bland annat Expressen, publicerade namn och bild på 22-åringen och även kallade honom terrorist i rubriker?
– Det är alltid lätt att vara efterklok och den här publiceringen kommer garanterat alla medier att analysera i efterhand. Men om det var rätt eller fel att skriva så utifrån vår säkerhetstjänsts uppgifter, den frågan lämnar jag gärna till Thomas Mattsson som är den som beslutar över våra publiceringar.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger till Resumé:
- I dagens intervju med 22-åringen framgår det att han inte har något emot att namn och bild publiceras, vilket möjligen komplicerar för en del så kallade "mediekritiker" i sociala medier – men icke desto mindre påvisar behovet av en aktiv nyhetsjournalistik där reportrarna, här Diamant Salihu, hela tiden försöker få fram förstahandskällor.

– Nu fortsätter arbetet med den här historien. 22-åringen egen försvarsadvokat har ju konstaterat att det var rimligt att Säpo ville utreda hans klient på grund av att det fanns ett visst "material" och 22-åringen själv anser att Säpos agerande var korrekt. Det är väldigt många som vet betydligt mindre om det här fallet än 22-åringen och hans ombud men som ändå har starka åsikter om både Säpo och nyhetsmedier i debatten, och det är väl ett sådant tillfälle där de som inget vet om Säpos uppgifter eller om medias beslutsprocesser bör besinna sig en smula, säger Thomas Mattsson.

*Vi har bytt ut den tidigare misstänkte terroristens namn mot ”22-åringen” i Salihus och Mattssons citat.

Under tisdagseftermiddagen publiceras en tv-sänd intervju med 22-åringen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev