Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Digidays chefredaktör: "Medier måste fokusera på läsarrelationen"

Publicerad: 12 juni 2018, 07:06

Enligt Brian Morrisey, chefredaktör på Digiday, har många medier följt sina annonsörers önskemål snarare än läsarnas.

Foto: Pax Engström

Enligt Digidays chefredaktör Brian Morrisey, som inledde årets Nordic Media Insights, måste medier fokusera mer på att bygga en djup relation med sina läsare.


När Digidays chefredaktör Brian Morrisey kom till tidningen för drygt tio år sedan fungerade de i huvudsak som ett eventbolag med fokus på det digitala ekosystemet. Sedan dess har Digiday utvecklats till att bli en av världens mest betrodda publikationer inom digitala medier med tävlingar, egen researchavdelning, ett starkt fokus på medlemskap och community, podcasts och premiummaterial. Man har även utvecklats till att även täcka finansmarknaden genom TheSkimm och modevärlden genom Glossy.

– Vi har utvecklats till en aktör som lever och verkar i den värld vi själva täcker, berättade Brian Morrisey som inledde årets Nordic Media Insights på Münchenbryggeriet.

Enligt Brian Morrisey har Digiday aldrig fokuserat på sociala medier och följt de trender Facebook och Google dikterar, något han menar är ett kardinalfel som lett medierna in i duopolets kontroll. Digiday har det mesta av sitt innehåll öppet för att diversifiera sina intäkter men även nå ut med sina events och tävlingar.

– Sociala medier må vara bra för en inledande kontakt med din publik men det är inte mycket mer än så. Kan du locka användare till din egen sajt kan du inte bara få mer detaljerade datapunkter utan det blir även lättare att leverera en bättre tjänst och därigenom tjäna mer pengar per användare.

De senaste åren har vi sett en rad medier med en räckviddsbaserad intäktsmodell, både i Sverige och globalt, som tvingats till stora nedskärningar eller lägga ned överhuvudtaget.

– Tanken byggde länge på en ökänd Mary Meeker-slide som visade att annonspengarna inte flyttat över till internet i samma utsträckning som användarbeteendet skiftat. Det var det som de höga värderingarna på BuzzFeed, Vice och andra räckviddsmedierna baserades på. Nu vet vi att alla de annonspengarna har hamnat hos antingen Google eller Facebook.

Digidays chefredaktör menar att det som mediebolag inte går att peka ut Google och Facebook som ensamt ansvariga för den utvecklingen, mediebolagen har själva ett ansvar.

– Publicister har tillåtit sig själva att bli för beroende av plattformarna. De har drivit utvecklingen av video, autostarter och att allt innehåll ska vara gratis med stor räckvidd.

– Det har lett till att allas innehåll ser exakt likadant ut. Man jagar samma stories och presenterar dem på samma sätt som sina konkurrenter.

Men trots det tror Brian Morrisey på en positiv framtid för mediebranschen.

– Plattformarna och dess ledare ses inte som de rockstjärnor man ansåg att de var för några år sedan. Vi ser en plattformströtthet runtom i världen och de har tagit mycket stryk av diskussionerna kring det amerikanska presidentvalet, problemet med osäkra annonsmiljöer och utsetts dessutom för alltmer tryck från statligt håll.

Problemet med osäkra annonsmiljöer aktualiserades förra året efter att en rad annonsörer sett sina annonser dyka upp i samband med extremistiska och våldsamma videos.

Och även om digitala prenumerationer inte fungerar för alla typer av media innebär det ändå ett maktskifte där publicisterna får kontroll över sin egen publik och data.

– Alltför ofta har publicister haft FOMO - de springer efter den senaste trenden. De som lyckas kommer vara de som bygger en djup relation med sina läsare, oavsett om det är genom medlemskap, events eller digitala prenumerationer.

Efter Brian Morrisseys presentation fick Resumé en kort pratstund med chefredaktören.

Varför anser du att den digitala prenumerationsmodellen inte fungerar för alla?

– Det finns en gräns för hur många prenumerationer folk kommer att teckna. Antingen behöver du vara en högkvalitativ nyhetsleverantör med b2c-fokus eller nischa in dig mot specifika marknader. Befinner man sig någonstans mittemellan står man inför enorma utmaningar. Annonsmarknaden är inte tillräckligt stor för att finansiera alla.

Enligt Brian Morrisey håller många lokaltidningar i USA svårt att driva digitala prenumerationer då läsarna anser att de inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Under din presentation berättade du att du inte ansåg att video var en hållbar strategi, hur menar du då?

– Vad jag menade var att medier hamnat i knäna på annonsörerna istället för att anpassa sig till publiken. Det kommer inte att hålla i längden.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.