Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Digital omställning bakom Talentums varsel

Publicerad: 15 april 2016, 14:47

Talentums föreslagna nedskärning är en ovanligt hård besparing. Syftet är förmodligen att kompetensväxla och ersätta den gamla och högavlönade personalen, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleJohan SåtheAlma Talent

Resumé avslöjade idag att tidskriftsförlaget Talentum varslar 19 av 47 anställda journalister. Fackets klubbordförande Eddie Pröckl kallar i Resumé förslaget för "en slakt" och "har svårt att se hur man ska kunna bedriva en verksamhet om förslaget går igenom", säger det mesta. Till Dagens Media fyller han på med "utan strategi och plan är det här bara ett sätt att helt enkelt ta död på verksamheten."

Att Talentum har brottats med stora problem under de senaste åren kan inte ha undgått någon i mediebranschen. Facket och de finska ägarna har haft flera konflikter de senaste åren, vilket inte har underlättat arbetet med att hitta en digital position i medievärlden för det papperstunga förlaget. Varslen gäller även de fyra chefredaktörerna, Jon Åsberg (Affärsvärlden), Fredrik Svedjetun (Dagens Media), Susanna Baltscheffsky (Ny Teknik, Teknikhistoria och Digital Teknik) och Lennart Kriisa (Arbetarskydd och Lag & Avtal).

Även om man har vant sig vid tuffa förhandlingar och varsel i mediebranschen är det här som en ovanligt hård besparing. Jag gissar att Talentums ledning väljer den här tuffa linjen för att man vill kompetensväxla, den gamla och högavlönade personalen ska på sikt ersättas av billigare och mer digitala förmågor. Den analysen har flera mediehus redan gjort och delvis genomfört. Att facket och Talentums ledning inte har kunnat komma överens om en hållbar bemanning för framtiden är ett underbetyg till båda parter.

Att varslen även gäller chefredaktörerna förvånar mig, jag upplever alla fyra som starka och kompetenta företrädare för sina respektive varumärken. Det klassiska varumärket Affärsvärlden skulle riskera att ta skada av ledas av person med begränsat mandat.

***
Den före detta reportern på Dagens Samhälle Thord Eriksson har begärt och fått plats för att skriva ett genmäle (hans andra) angående hans inblandning i bråken på tidningen. Läs Thord Erikssons genmäle här. Läs Resumés dokument om det hemliga spelet på Dagens Samhälle här.

Thord Erikssons begäran kom efter att Resumé avslöjat vad bråken på tidningen kostat, 8 miljoner kronor. Läs mer här. Om det säger Thord Eriksson ingenting.

Precis som han i sitt första genmäle inte med ett ord nämnde sina kontakter med SKL:s ledning och Lena Micko, ordförande i det bolag som äger Dagens Samhälle.
Thord Eriksson vill att historien om vad som hänt på Dagens Samhälle ska beskrivas som en arbetsplatskonflikt. Ett bråk som beror på den förra chefredaktören Mats Edmans svaga ledarskap. Den som inte beskriver vad som hänt på Dagens Samhälle som en arbetsplatskonflikt gör fel, enligt Thord Eriksson.

Den här gången bekräftar Thord Eriksson Resumés uppgifter om att han faktiskt har haft kontakt med ägarna och SKL:s Lena Micko. Men anledningen till kontakterna var inte "en politisk agenda", utan en misstro mot styrelsen för Dagens Samhälle, som inte agerat mot Mats Edmans och dennes bristande ledarskap på det sätt som Thord Eriksson tycker vore lämpligt.

Thord Eriksson menar att Resumé valt att framställa historien om vad som hänt som en "politisk såpopera". Innan Resumé började granska vad som egentligen var bakgrunden till bråken på Dagens Samhälle handlade bilden i medierna om missnöjet med Mats Edmans ledarskap. Det var en konflikt på arbetsplatsen, där uppenbarligen många människor farit illa. Resumé har skrivit om den konflikten, och gett den mer fakta än vad som till exempel framkommit i facktidskriften Journalisten. Av hänsyn till de inblandade människorna i historien har vi valt att inte ta med alla detaljer vi fått fram under vår research.

Resumé har inte påstått att Thord Eriksson skulle ha en politisk agenda i sina kontakter med Lena Micko. Däremot har Resumés granskning visat det uppenbart funnits en politisk agenda i SKL:s ledning och därmed i styrningen av Dagens Samhälle. Den som väljer att bortse från den aspekten av den här historien gör sig dummare än vad den är.

***
Stort tack till Expertsvars Ingemar Björklund och Chalmers tekniska högskola för att jag fick komma och prata om content marketing och journalistik. Riktigt kul med en sån nyfiken och debattglad publik. Jag fick flera bra tips om vad vi borde skriva om i Göteborg också. Håll utkik i spalterna.

***
Amelias redaktionssekreterare Fred Forsell har under tio år skrivit roliga och underfundiga krönikor i den egna tidningen. Nu finns ett urval krönikorna samlade i boken "Efter tio år på kvinnotidning så vet man". Det finns de som säger att "Fred Forsell är Ålands Henrik Schyffert", vilket säkert kan stämma. In a good way. Här förklarar Fred Forsell varför det är så härligt att "mansplaina".

***

Saknar du Resumés förre chefredaktör Claes de Faire? Jag åt lunch med honom på Riche (var annars!) idag. Det är bra med honom, han verkar trivas som fisken i vattnet på Novare och i rekryteringsbranschen.

***

Resumés Frida Nyvinger anordnade igår kväll en "hemlig" middag, som start för ett nytt kvinnligt nätverk som heter Women in TV & Media. Det var mycket uppskattat, vi kommer att utveckla fler av den här typen personliga möten. På gästlistan fanns Anna Serner, vd för Filminstitutet, Hélène Barnekow, Sverigechef Telia, Åsa Tillberg, vd Nyhetsbolaget, Lena Glaser, programdirektör SVT, Viveka Hansson, programdirektör SVT, Christel Tholse Willers, vd UR, Lotta Folcker, tf affärsområdeschef Aftonbladet och Clara Scherman, kanalchef Fox Sverige. Är du intresserad att veta mer? Hör av dig till frida.nyvinger@bbm.bonnier.se.

***

Mediepoddens Mattsson & Helins omtalade rekordlånga sista avsnitt verkar aldrig komma ut. Lite synd kan man tycka, men att ha starka åsikter om medieutvecklingen och samtidigt vara mellan två jobb blev gissningsvis för svårt för Jan Helin. Även podden Atladottir och Bjurwald har haft ett längre uppehåll, men är nu tillbaka. I det näst senaste avsnittet måste Margret Atladottir slagit svenskt rekord i att använda ordet "jävla".

***

Vem som är huvudperson Resumés helgintervju? Medieunderbarnet William Spetz. Missa inte den i morgon!

***

Älskar The Swedish number!
***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.