Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DirektPress revisor slår tillbaka mot Mitt i:s anmälan

Publicerad: 4 januari 2018, 15:45

Några av de tidningar DirektPress ger ut.

DirektPress revisor Gunnar Folkesson anser sig inte ha handlat oredligt. I sitt svar till Revisorsinspektionen går han till motangrepp: "Man kan fråga sig vilka minimikrav som finns för att anmäla? När blir en anmälan förtal?"


Ämnen i artikeln:

DirektpressDirektPress Stockholm

I höstas ville Mitt i-koncernen köpa hela eller delar av DirektPress, som ger ut ett 40-tal gratistidningar i Stockholm, Uppsala, Västerås och Göteborg. Men affären avbröts tvärt i oktober då höga värderingar av utgivningsbevis och märkliga transaktioner i DirektPress upptäcktes.

Mitt i:s ägare, riskkapitalbolaget Segulah, anmälde därför DirektPress revisor Gunnar Folkesson till Revisorsinspektionen. I anmälan framförs misstankar om bokföringsbrott, brott mot aktiebolagslagen och möjligen också skattebrott.

DirektPress huvudägare och vd Roland Tipner sade då till Resumé att anmälan syftade till att skada hans företag:

– Jag ser det här som ett försök att smutskasta oss. Det är en oseriös konkurrensmetod.

Gunnar Folkesson valde då att inte kommentera anmälan, men i sitt svar till Revisorsinspektionen går han på samma linje:

"Jag hoppas att det inte blir en trend att anmälningar av revisorer blir någon form av konkurrensmedel."

Liksom Roland Tipner i intervjun med Resumé framhåller Folkesson Mitt i-koncernens stora redovisade förluster.

Han anser också att Deloittes revisorer, som genomlyste DirektPress på uppdrag av Segulah, missförstått honom:

"All information som utväxlades var muntlig med de missförståndsrisker som det medför".

Gunnar Folkesson är upprörd över att Deloittes revisorer inte stämde av sina slutsatser med honom innan de lämnades till uppdragsgivaren och anser att anmälan är dåligt underbyggd.

"Redan en anmälan, underbyggd eller ej, skapar oro när den kommer ut i offentligheten, till exempel hos kreditgivare. DirektPress bank (Handelsbanken/red anm) fick för övrigt förbluffande snabbt information om att en anmälan gällande mitt arbete lämnats till RI."

Gunnar Folkessons försvar gentemot de konkreta brottsbeskyllningarna går inte att utläsa ur hans svar, eftersom Revisorsinspektionen ordagrant sekretessbelagt och maskat allt som har bäring på koncernens ekonomi. Resumé har därför ånyo sökt Gunnar Folkesson, hittills utan framgång.

LÄS MER: Direktpress ägare kritisk mot Resumés granskning

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.