Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DirektPress revisor slutar – slipper prickning

Publicerad: 20 september 2018, 07:55

Några av DirektPress titlar.

Efter att DirektPress revisor avsagt sig uppdraget kan han inte längre prickas för bolagets tveksamma bokföring. Mitt i:s ägare Segulah ser det fortfarande inte som någon omöjlighet att de köper upp konkurrenten.


Ämnen i artikeln:

DirektpressMitt i

Mitt i-koncernen skrinlade sina planer på ett köp och anmälde DirektPress revisor Gunnar Folkesson till den statliga myndigheten Revisorsinspektionen. I anmälan uppges DirektPress ha blåst upp sina siffror för att undvika konkurs.

LÄS MER: Brottsmisstankar mot DirektPress – Mitt i avbröt köpplanerna

Under den långdragna skriftväxlingen mellan Revisorsinspektionen och Folkesson har DirektPress reviderat nya årsredovisningar med samma påstådda missförhållanden som föregående år. Den 13 september meddelade Gunnar Folkesson att han önskade avsäga sig sin auktorisation som revisor. I måndags beslöt inspektionen avskriva hans disciplinärende eftersom han inte längre står under deras tillsyn. Därmed kan han inte prickas för DirektPress bokföring. Mitt i-koncernen ägs av Segulah, vars grundare och ordförande Gabriel Urwitz förväntar sig nu att DirektPress bokföring korrigeras:

– Med hjälp av en fejkad redovisning konkurrerar DirektPress med ojusta
metoder. Vi anser att bolaget är på obestånd. Det borde påverka hur
deras bank (Handelsbanken/reds anm) ser på finansieringen, säger han.

Är ni fortsatt intresserade av att köpa DirektPress?

– Ett samgående skulle ge stora synergier. Det finns ett stort intresse för lokal och superlokal information. Det finns absolut utrymme för en lokal gratistidning i Storstockholm, men det är för mycket med två, säger Gabriel Urwitz.

UPPDATERING: Under eftermiddagen hörde Roland Tipner, vd på Direktpress, av sig i ett mejl till Resumé:

"Det påstås i artikeln att revisor Gunnar Folkesson avsagt sig uppdraget som revisor i DirektPress. Fakta är att Gunnar Folkesson efter 35 år som auktoriserad revisor och i en ålder strax över 65 år går i pension och därför avsagt sig sin auktorisation, istället för att förnya den för ytterligare 5 år. Det betyder att Folkesson fortsättningsvis inte kommer vara revisor i något av de bolag där han varit revisor och det berör många bolag, inte enbart DirektPress.

Det sakfrågan ytterst gäller är värderingen av de tidningar som ges ut och där kan man konstatera att DirektPress i sitt bokslut 2017-12-31 har en värdering på 100,7 mkr (vilket motsvarar 2,6 mkr per tidning) samtidigt som Mitti i sitt bokslut 2017-12-31 har en värdering på 241,2 mkr (vilket motsvarar 7,8 mkr per tidning). Vår åsikt är att DirektPress tidningar är förhållandevis lågt värderade och att Mitti:s tidningar är förhållandevis högt värderade.

Inom DirektPress konkurrerar vi genom att publicera bra faktabaserad journalistik på lokal nivå, och på annonsmarknaden konkurrerar vi med faktabaserad analys och bra affärsförslag. Vi konkurrerar inte med smutskastning. Det tror vi lönar sig bäst i det långa loppet."

Leif Holmkvist

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

DirektpressMitt i

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.