Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Discovery delar på OS-kakan i Finland – inte ett alternativ i Sverige

Publicerad: 22 april 2016, 11:54

Förra året stod affären klar: Discovery köpte de europeiska sändningsrättigheterna av OS 2018-2024. Men nu har finska Yle förhandlat till sig en del av rättigheterna, vilket betyder att Discovery kommer dela sändningarna med Finlands public service. En liknande lösning verkar däremot inte vara aktuell i Sverige.


Ämnen i artikeln:

DiscoveryDiscovery Networks SwedenDan Panas

Finlands public service-bolag Yle skrev i går ett avtal med Discovery Networks Finland som ger dem rättigheten att sända en stor del av vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS 2020 i Tokyo. När Resumé ringer Robert Portman, som ledde förhandlingarna för Yle, berättar han att man började förhandla redan i ett tidigt skede, men att det tog en tid innan de kom fram till ett avtal.

– Utgångsläget var inte så enkelt eftersom Discovery hade investerat häftigt och hade förstås förväntningar på att göra en god affär. Ur vår synvinkel var det en svår ekvation, men efter några svängar fann vi varandra och det är vi glada över.

Avtalet innebär att Discovery har ensamrätt på två grenar i sommar-OS, men bortsett från dem får Yle sända alla andra grenar. När det kommer till vinter-OS har Discovery begärt ensamrätt på herrhockeyn, vilket också är den största grenen för finländarna. Enligt avtalet får Yle, förutom de grenar Discovery har ensamrätt på, sända fem grenar samtidigt varav två får visas i tv-rutan, och de övriga på till exempel nätet eller i radio.

Förhandlade ni även om OS 2022 och 2024?

– Vi fastslog ganska tidigt i diskussionen att det inte är någon idé att ta upp det nu eftersom man inte vet var vi är i teknologin då. Vi återkommer till det senare.

Tror du att andra länder kommer avtala om en liknande lösning, som till exempel Sverige?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Det här var det tredje kontraktet som Discovery gjorde och alla har sett olika ut, de anpassar avtalen efter marknaden helt enkelt. I Finland är det här en bra lösning både för oss och för Discovery, men Discoverys ställning är lite starkare i övriga Norden. Jag kan tänka mig att de utnyttjar det i större grad i Sverige, Norge och Danmark.

Men när Resumé ringer Dan Panas, pr-chef på Discovery, menar han att det inte finns någon som helst chans till en förhandlingen av sändningsrättigheterna för OS.

– Det finns inga sådana planer alls. Jag tror att alla som har följt nyhetsflödet har noterat att Discovery storsatsar, med rekryteringar som hockeylegenden Peter Forsberg och SVT-profilen Jonas Karlsson.

Så det finns ingen chans att rättigheterna kommer delas med ett annat bolag?

– Jag tycker mitt tidigare svar var tillräckligt tydligt.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.