Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Discovery om rättighetstappet: ”Nu växlar vi om mot OS”

Publicerad: 26 september 2016, 12:55

Discovery Networks Swedens sportchef Emir Osmanbegovic

TV4-Gruppen och C More vann upphandlingen framför näsan på Discovery Networks Sweden. För Resumé berättar sportcheferna på mediehusen om strategierna framåt.

Ämnen i artikeln:

Erik WestbergDiscovery Networks SwedenEmir OsmanbegovicTV4-GruppenC MoreSporträttigheter

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Discovery Networks Swedens sportchef Emir Osmanbegovic berättar att rättighetstappet blev klart för tre månader sedan. Han kan inte kommentera upphandlingen i sig, men tycker att det känns tråkigt att tappa landslagsfotbollen.

– Det är trist. Man vill alltid ha de bästa rättigheterna, säger Emir Osmanbegovic som lämnade rollen som fotbollschef på just TV4 för att gå över till konkurrenten 2014.

– Sen är vi glada över att ha fått sända Zlatans sista kvalmatch. Därtill kommer vi att sända det första kvalet med Janne Anderssons landslag. Nu växlar vi om mot OS. För ett år sedan värvade Discovery Networks Sweden sändningsrättigheterna för OS mellan 2018 och 2024, med start från Pyeongchang.

Blev det en för dyr prioritering att ha både fotbollskvalet och OS?
– Det vil jag inte kommentera. Det jag kan säga är att det handlar om olika rättigheter och olika strategier. Vi har fullt fokus på OS 2018 och är precis i startskedet av vår sportsatsning. Det är ett medvetet val att växla upp inför OS.

Sedan du tillträdde som sportchef har Discovery värvat flera medarbetare med fotboll som specialområde. Anders Svensson och Kim Källström till exempel. Måste ni ställa om nu när ni har ett fotbollslag?
– Det är sant att vi haft många duktiga som jobbat för oss i vår fotbollssändningar. Samtidigt har vi värvat namn som Jonas Karlsson, Peter Forsberg, Anja Pärson och nu senast Jessica Almenäs till OS-satsningen. Det senaste året är det egentligen bara Kim Källström som hör till fotbollen bland våra värvningar. Omställningen inför OS är redan påbörjad.

Övertagandet av kvalfotbollen blev starten för Discoverys sportsastning. Vad har den betytt?
– Den har betytt mycket för vår trovärdighet som avsändare av sport. Sändningarna har hjälpt till att etablera oss i ett nytt sammanhang, avslutar Emir Osmanbegovic.

TV4-Gruppen blev av med rättigheterna till fotbollskvalet hösten 2012. Ett beslut som vid den tiden väckte öppen kritik från medarbetare på TV4 Sporten. Fyra år senare är situationen den omvända.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan göra det här. Att samla landslagsfotbollen under C Mores och TV4:s tak, säger Erik Westberg TV4-Gruppen och C Mores sportchef.

Från hösten 2018 kommer herrlandslaget i fotbolls kvalmatcher att sändas i TV4. Samtliga matcher kommer att kunna streamas på C More.

När TV4-Gruppen tappade rättigheterna till Discovery 2012 var argumentet att priset inte var ekonomiskt motiverat. Hur ska ni finansiera förvärvet?
– Jag kan inte uttala mig om de ekonomiska detaljer. Vi gör hela tiden prioriteringar och har valt att sälja några rättigheter de senaste åren och valt till andra som passar vår satsning på svenskt och nordiskt innehåll. Nu kan vi ge våra kunder en långsiktig trygghet i SHL och Fotbollsallsvenskan och nu matcher med vårt mest folkkära landslag för flera år framåt.

Patrick Ekwall och Jessica Almenäs har slutat hos er. Tittar ni på några värvningar?
– Vi tittar kontinuerligt på vår uppställning är nöjda med var vi ser där, men utesluter inte några nya namn.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev